Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Texten är spontanskriven. Ibland kliar det på ryggen, bara så där. Men så ibland är det någon människa som blivit ombedd att klia dig på ryggen. Och ibland får den personen för sig att du alltid vill bli kliad på ryggen.


En god vän till mig... (kallprat)







En god vän till mig... (som jag berättade för min läkare)
kan den svåra konsten att nästan jämt låta som
'ett oskyldigt barn'. Det vill säga att han (låt oss kalla
honom Torsten) kan säga saker

som att Paris är beläget i Frankrike. Samt få det att låta
som en för stunden påhittad grej. Det vill säga
som om han menade Liege i Belgien eller som att
påstå att Helsingfors är beläget

i Sverige och inte i Danmark. Envar vet ju att huvudstaden
i Norge hette Christiania, vilket numera är så beläget
i just Danmark. Bara för att delstaten Virginia inte är
belägen i Frankrike så hindrar

det ju på intet vis att Paris är beläget i Virginia samt Texas
eller att Stockholm är beläget i Värmland. En gång
när Torsten befann sig i Lund, stötte han ihop med Vera,
Chuck och Dave. Han gnolade på

en gammal melodi om att fylla 64 år och bli med kärlek
omhändertagen av sin älskade fru. Lund, liksom så
många andra städer, exempelvis Paris eller Liege, känd
för att vara full av cyklar.

De har även en karta full av stjärnor där. Det är många
artister som kommer från Skåne och trakten
ovanför Köpenhamn i Danmark. Göteborg exempelvis
ligger utspritt ovanför där.

Så är det ofta med platser. Det som inte är beläget i Göteborg,
ligger utspritt utanför. Som Stockholm, Motala,
Härnösand, Östersund, Karlstad, Kramfors. Io är en
sagofigur, en åsna, i England,

och någon har befunnit sig i god tro och stavat till Tokyo,
som Tokio. Men det finns nog få åsnor där i Japan
även om en del människor kan ha just den uppfattningen.
Tänk bara så roligt det hade varit

om Pisa varit Frankrikes huvudstad och Rom varit beläget
i Alperna. Huvudsakliga orsaken till att Torsten inte
har blomflugor, kan bero på att han inte har några blommor.
Men cykel har han förstås

och det är cykelavstånd mellan Stationen, Uppsala Domkyrka
och Universitetet. Men Universitetet i Stockholm är långt
från Uppsala och det går mycket väl att cykla i den staden
Ett fint gammalt transportmedel..



(Om bilden. Unga kvinnor i Karlstad, såg ut
precis som om de vore systrar i storfamilj
och därför sålunda till förväxling klädda
lika, under åren 2009, 2010 samt 2011)




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 43 gånger
Publicerad 2024-01-15 12:37



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Som du kanske märker och kanske inte, anspelar en del i texten på musik, böcker, film... utöver att vara en text. Ett en smula lekfullt lynne är ofta just sådant att det blir som en möjlig sådan där 'blinkning' för den som förstår att tyda eller känna igen något i en text.
2024-01-15
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP