Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


---


I otakttid

 

I otakt med tiden.

En samtid så gniden

att oviljan sprider

små elaka nålar.

Man ser till sitt eget.

Bevakar och snålar.

Det måste berättas

om svultna, om mätta.

Att vissa får leva.

Att andra bjuds död.

Att dom finns, vars liv

är att leva i nöd.

 

I otakt med tiden,

en tid svårt förvriden.

Jag vet inte alls -

kan tid vridas rätt?

Hur högt ska man vråla

om blod som får måla

den jord där vi lever

så fruktansvärt röd?

Om allt som gått sönder.

Om allt som går under.

Är trasigt av svält,

av förtryck, och av nöd.

 

I otakt med tiden,

men ändå mitt i den;

Ja, samtiden svider,

den brinner och lider.

Du, tiden är pantad

och skuldsatt och såld.

Är ärrad och svärtad

av sorger och våld.

Vad var det jag borde?

Var det vad jag gjorde?

När jag inte finns,

du, vad är det du minns?

 

För den dagen kommer

då det är adjö.

Och vårt nu glöms bort

och göms bort för att dö.

Ja minnet är kort -

skyndsamt glömmer vi bort

trots en obruten stig

till idag från igår.

Från den tid då vi fanns

och där vi satte spår.

 

I otakt med tiden

fast ej längre i den;

Du, ingen utav oss

är nånsin en ö.

Mitt avtryck finns kvar

fastän jag hunnit dö.

De vägval jag gjorde,

hur jag kom att vandra,

är del utav det

som ges framtida andra.




Bunden vers (Rim) av Recycled Redhead 3.0 VIP
Läst 64 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2024-02-02 09:08



Bookmark and Share


  christian hüls VIP
... vi som har valsat runt ett tag här i livet, gärna vill ta en svängom, en bra dag rentav i wienervalstakt så som dikten som här och var går i otakt just, otakt som förhöjer tydliggör, till exempel "om de som får död" och "får levas i nöd", där orden tar slut innan takten tar slut, rentav en taktpinne som utan rörelse hänger som fastfrusen i luften, bara till exempel! En stark dikt!
2024-02-12

  Johan Bergstjärna VIP
Mycket bra.
2024-02-02

  Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP
fin! :) <3

bara en kommentar
som jag säger ofta...
lidelse betyder passion
både kärlek och hat
både smärta och njutning...
men man kan ju använda
ordet hur man vill :)
2024-02-02

  Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP
jag drömde om dig <3
du hade ändrat namn igen
kommer inte ihåg mer...
2024-02-02
  > Nästa text
< Föregående

Recycled Redhead 3.0
Recycled Redhead 3.0 VIP