Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jesus i Örebro

 

Jesus står i kön på IKEA och är deprimerad och gränspsykotisk. Hans superkrafter är ett minne blott. Folk är förbannade på honom för att han är så svag och sprider dåliga vibbar för i det effektiva samhället måste man vara stark och glad. Han får sig en rungande utskällning av kassörskan som kallar honom för svikare och idiot. Alla vet att han är Jesus frälsaren men det är ingen som bryr sig. Lärjungarna har anslutit sig till kriminella nätverk och är lyckliga. Samhället är någonting som bara måste fungera. Man låtsas att det gör det. Ute på parkeringen blir Jesus nedslagen och sparkad av några härliga barn. Ingen hjälper honom eller ringer till polisen. Det är hårt att vara människa i Sverige år 2024. Jesus bil startar inte och folk skrattar åt honom. Nere på akutpsyk är personalen måttligt intresserade av hur han mår och det är fullt på alla de fina avdelningarna. Läkaren är självgod, arrogant och dumdryg. Jesus ligger på golvet och skakar av panikångest men det är ingen som bryr sig. De starka i samhället är de goda och rättskaffens människorna. Medkänsla är ett tydligt tecken på svaghet. De psykiskt sjuka måste ta sig i kragen och rycka upp sig. Att vara psyksjuk är ingen lösning på problemen.
Jesus sitter i sin snuskiga etta i betonghettot och vräker i sig lugnande sobril och stesolid nedsköljt med vodka. Grannarna hånskrattar åt honom och på TV är alla så exalterat glada på Melodifestivalen. Några grannar ringer på och ger honom ett rejält kok stryk för att han är så svag. Tänk positivt Jesus, sluta gnäll. Gränspsykosen accelererar. Han känner ingen i stan och försäkringskassan har dragit in hans sjukersättning och något försörjningsstöd är det inte tal om. Han måste stjäla mat vilket i det långa loppet gör att han hamnar på häktet. Personalen där är faktiskt riktigt snälla och civiliserade. Han har äntligen fått ett socialt sammanhang. När Jesus släpps fri så är han hemlös. De hemlösa tar honom i sin famn och upphöjer honom till frälsare och på Stadsmissionen jobbar det goda riktiga människor som verkligen bryr sig. Jag visste innerst inne att allt skulle ordna sig tänker Jesus där han står och dricker öl med de andra i gänget vid konstverket likkistan på stortorget i Örebro. Livet är underbart. Örebro, medkänslans och solidaritetens stad. Jesus är så varmt omhuldad och i pangform.




Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 39 gånger
Publicerad 2024-02-11 17:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP