Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Trotsåldrandets tre faser


En mogen, erfaren trotsålder
är vad som tarvas
av konstnären, målaren, kompositören,
musikern, skulptören, diktaren, skidåkaren,
cyklisten, kirurgen, tänkaren, besinnaren

Utan trots rinner den trötte,
enfaldige medlöparen, edlöparen,
- tokskalligt barhuvad i kölden -
motståndslöst i dagligvarats blodbanor,
som väller ut över världen
i zombieögda masstarter
från slakthusen i Kreml & Washington

Ett hänsynslöst ointresse krävs
av Den Verklige;
den som känner ljusets taktilitet
huden
och lodar mörkret i köttets djup

Den Likgiltige passerar osynlig
självmordsraseriet i masskultur,
snabbmatssabbater
och populismens grundstötande
snabblösningar

Den Ointresserade rör sig
stark och stolt
över myrmänniskornas pyssel
med suicidalt småplock
och laddar med pyramidalt hälsobefordrande
frukostar:
havregryn, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön,
sötmandlar, russin, aprikoser, lingon, havredryck

En syrerik sekularitets yxblanka ateism krävs
i den lurviga religionens fientliga främliggörande
av folkkroppen;
ett tillintetgörande av dess tvångstänkta trolltro,
förpestande all potentialitet,
släpande ansikten i mull och avlopp

Ja, det krävs ett dragande av gudar och avgudar
ut i klarsynens
och den skarpeggade tankens blände,
vari de spricker och rämnar,
svartrockarna och andra kvacksalvare
med sitt förljugna tankegods

Må orenlighetens stank omge tillskyndare
och svaglevda

Vi ska trotsa, vara likgiltiga
och krama musten ur var gudstendens;
slå oss fram genom den förhärdade dumheten

Vi behöver en omtänksam hänsynslöshet
och en överraskning
som slår hårt som forntida nödår




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 16 gånger
Publicerad 2024-02-22 09:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP