Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Repris från tidigare med anledning av Internationella Kvinnodagen


Starka kvinnor

'

Jag minns dig
i ladugården
liten och tunn
men envis och stark
på samma gång

du lärde mig
mjölkningens
ädla konst

du lärde mig om
naturens skafferi

vi sitter i kvällssolens
sken på din kökstrappa
och spritar ärtor

jag tittar förundrat
på din äggkläckningsmaskin
där kycklingar kommer till världen

för dig var ingenting omöjligt

du fostrade barn
hittade utvägar
när farfar fick ge sig iväg
på kolmilevandring

du lärde mig att
allt är till låns och
att inte ta saker för givet

du lärde mig be

Gud som haver
barnen kär

du hade både stränghet
visdom och kärlek

det var gott att se
din och farfars omsorg
om varandra

          *

mormor du kämpade en
annan kamp

skapade kläder åt
fina damer

vackra klänningar
att bära till fest

nötte ut dina knän
på en  trampmaskin

kämpade med morfars
kamp med flaskan
som stundtals var svår

jag hörde din gråt
där jag satt i trappan
men du gav inte upp

du hade ett hjärta
av ädlaste guld
gav åt mig det jag behövde
när mamma inte räckte till

många minnen av morgnar
vid frukostbordet
bara du och jag var vakna

promenader med
handen i din genom skogen
tallarna var så höga

där fanns frid utan ångest

du lärde mig sy och
att rita mina kläder

du lärde mig uthållighet
och omsorg

du gav mig förståelse för vem
mamma var innan du gick bort

en djup tacksamhet
känner jag för att
att ni båda har funnits i
mitt liv

 

© Eva Hedlund fd. Langrath 

 

 




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 193 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2024-03-08 14:47



Bookmark and Share


  Anya VIP
Så vacker hommage till två starka och fina kvinnor. du målar upp deras liv på ett så fint och berörande vis.
2024-03-11

  Marija M VIP
vackert!
2024-03-11

    Sefarge VIP
Jaa! Belysande hjärte-varmt
skriftat! Utan deras slit
hade vi ju ej kommit
hit?
;)
2024-03-11

  Peter Olausson VIP
Den är så fin, så full av innehåll om verkliga, levande människor. Tack.
2024-03-10

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2024-03-09

  Cikoria Blå VIP
Kärleksfullt och vackert.
2024-03-08

  Öknens Ros VIP
Vad allt har kvinnor inte fått utstå genom historien? Fina hyllningar till två starka kvinnor!
2024-03-08

  Marita Ohlquist VIP
Ömsint och kärleksfullt till två kvinnor som har haft stor betydelse i ditt liv.
2024-03-08

  Emanuel Sigridsson VIP
En text om gudomlig styrka. Om någon irriteras över ordet gudomlig så svarar jag. Ansåg Nietzsche att han fick använda ordet, så får jag.
2024-03-08

  Leif Daniel Isaksson VIP
Men, så vacker hyllning!
2024-03-08

    Birgersdotter VIP
Ömsint skriven
2024-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP