Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Likasinnade apostrofer


Ett bortglömt partitur

Det fanns en not i en dagbok utan namn

Skriven för mer än 200 år sedan

Han hade kommit över hos en bokhandlare

Som han köpt begagnat för 59 kr

Om ett berömt partitur som varit

Försvunnet i mer än 200 år

Som låg dubbelvikt i dagboken

Det hade daterats till år 1780

Och var skrivet av en bortglömd och okänd

Kompositör som lagt in notbladet han skrivit

Dubbelvikt i en dagbok han höll på och skrev

Som bokmärke för att komma ihåg var

Han slutat skriva för tillfället

Han gick sedan till ett lokalt bibliotek

Och stack in boken bakom andra böcker

I en hylla där den inte syntes

Innan han hann fortsätta att skriva i boken

Han hade skrivit en not i dagboken

Om att han la ett partitur i dagboken som bokmärke

Sedan Hann han dö och gå bort i detta jordeliv

Boken med ett dubbelvikt partitur

Blev ståendes i en bokhylla i ett arkiv

På ett lokalt bibliotek Och mer än tvåhundra år

Senare såldes dagboken från ett antikvariat

Dit den hamnat efter många turer

Partituret från 1780 låg kvar i boken

En man hittade partituret i en dagbok

Han köpt hos ett antikvariat för 59 kr

Och han kontaktade en musikförening i staden

Om de kunde analysera och sätta upp stycket

Och en orkester bestående av en stråkkvartett

Tog sig an det bortglömda partituret

Ingen någonsin tidigare hade uppfört

Succén var ett faktum när de spelade vid en

Lokal tillställning anordnad av en kultur förening

Mer än 200 år senare efter att det komponerats

Efter konserten anordnades det en bankett

Av kulturföreningen där de diskuterade

Det musikstycke de just bevittnat och åhört

”Det låter som Bach” sa en i publiken

”Men det kan det inte vara, Bach dog 1750,

Och partituret är ifrån 1780” sa en i publiken

”Kompositören var ju okänd” sa en annan

I publiken som också tyckte till

”Bravo, va bra det lät” sa en annan i publiken

”Det är inte kompositörens förtjänst,

Det beror på de skickliga musikerna, som

Lyckats återskapa musikstycket” sa en i publiken

”Verket är inte copyright skyddat längre”

Sa en musikjournalist i publiken vid den efterföljande

Banketten de hade på kulturföreningen

”Vems förtjänst är det egentligen att det lät så bra?”

Frågade en kvinna i publiken de andra

”Det måste vara svårt att återskapa

Ett sånt avancerat musikstycke. Musikerna

Måste vara skickliga på sitt förvärv”

Sa musikjournalisten

”Vem som skrev stycket får vi nog

Aldrig reda på” sa en kvinna i publiken

”Så kan det vara” sa musikjournalisten

Dagen efter stod det i tidningen om en

Konsert som anordnats av en kulturförening

Med ett stycke från 1780 av en okänd kompositör

I denna osannolika historia

Utifrån ett bortglömt partitur

 

Taleptox Skrev

Den 20240311

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 22 gånger
Publicerad 2024-03-11 17:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP