Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Likasinnade apostrofer


Skönlitterär metamorfos

 

  • Filosofisk förvandling

”Har jag inget av värde eller relevans längre att säga?”

Funderade Herr Rudenstein som jobbade som lärare

Och han fortsatte att filosofera;

”Går det att uttala sig om något

I en mångtydig värld utan att ha fel?”

”Mina Texter förvandlas med tvivel till en metamorfos”

Tänkte han högt för sig själv

Det knackade på hans dörr till kontoret på skolan

Två studenter stod där och frågade om de fick komma in

”Vi har ett ämne vi önskar diskutera med dig”

Sa en av studenterna till Herr Rudenstein

”Det är sån skillnad på numera mot förr i tiden

Det har skett ständiga förändringar” sa en av de två

Den andre fortsatte;

”Vi tror inte på den stora övermänniskan

Som Nietzsche skrev om och förkunnade”

Lärare Herr Rudenstein avbröt de två och sa

”Jag sällar mig till de som anser

Att inget mänskligt är vare sig stort eller evigt

Fast längtan efter evigheten är mer utbredd

Än vad man kan tro vid en första anblick”

En av studenterna frågade sin lärare

”Är vi människor bara små och timliga inför den

Stora världen och dess mångfald

Av etnicitet, språk och kulturer??”

”Jag tar på mig skulden för detta”

Svarade deras lärare de två studenterna

”Men en gång i tiden fanns det enligt sägen

En kvinna som hette Skuld,

det har vi läst om i skolan” sa en av studenterna

Den andre studenten inflikade

”Numera betyder skuld något annat

Hur denna transformering gått till

Är mer än vad jag begriper mig på??” sa han

Läraren avbröt de två

”Om du har egen skuld, får du då bära den själv??

Om du har någon skuld?

Finns det inte hjälp att få?” sa lärare Herr Rudenstein

Och han fortsatte prata på om litteratur

”Numera finns det en roman som heter ’De skuldlösa’

Skriven av Hermann Broch och utkom 1950,

Den kan jag rekommendera att ni läser”

sa läraren till de två studenterna

Och han fortsatte;

”Ni får ursäkta mig. Nu har jag inte tid

Mer med er för idag. Jag går omkring

här nere på jorden och har inga höga ambitioner

Med mitt förvärv och syssla som lärare

Hybris är mig främmande. Men ett gott bokråd

Kan jag komma med. Romanen finns på engelska

Om ni inte läser den på tyska” sa läraren

”Är du politiskt intresserad?”

frågade en av studenterna Sin lärare

”Jag är varken rasist eller anti-rasist

Jag är varken högerextrem eller vänsterextrem

Utan huserar någonstans där mitt emellan”

Svarade han de två studenterna

Och han fortsatte

”Jag är som en joker i kortleken.

Säg mig någon som inte är någon??”

”Nu måste jag avsluta vårt samtal,

Tack för idag” sa läraren som hette Rudenstein

 

Taleptox Skrev

Den 20240314

<+>

 

 




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 18 gånger
Publicerad 2024-03-17 17:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP