Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Likasinnade apostrofer


En paradoxal sanning

Det knackade på läraren Herr Rudensteins kontorsrum en dag

Utanför stod de två studenterna igen och en av dem frågade

”Vi anmodas att tala sanning i vårt skolarbete

I den uppsats du tilldelat oss i uppgift. Men hur ska vi

Kunna veta vad som är sant i den mångtydiga värld vi lever i??”

Den andre studenten sa sedan till Herr Rudenstein

”Har du något bra råd eller klok rekommendation till oss??”

”Kom in en stund på mitt kontor. Jag har en stund över

För ett samtal.” sa läraren Herr Rudenstein

”Sanning är ett komplicerat ämnesområde som

Många vetenskaper och samhällsfunktioner sysslar med

Att utforska och undersöka” sa Herr Rudenstein till de två studenterna

Han fortsatte sedan ”Jag rekommenderar att ni läser

En kurs i filosofi som tar upp de främsta teorierna för vad

Sanning är, sedan rekommenderar jag er att läsa skönlitteratur

T.ex. olika romaner, noveller och poesi för att få en inblick i hur

Komplex sanning kan vara” sa Herr Rudenstein

”Men vad är sanning?? Hur ska man kunna veta med all uppsjö

Av mångtydiga läror, doktriner, och olika inriktningar?” sa en av studenterna

Herr Rudenstein funderade en stund och sa sedan;

”Bra fråga. Har inte sett på det på det sättet om sanning” sa han till de två

Och han fortsatte ”min uppfattning om sanning är av den relativa sorten.

Olika teser kan jämföras för att komma fram till gemensam nämnare.

Om människor inte har en sanning om varandra i relationer,

Hittar människor oftast på en sanning om varandra

i en relation att projicera på varandra. Det är för svårt att leva

utan sanning för en del människor. Det är en

paradoxal sanning jag tror på” sa Herr Rudenstein

”Ni får utforska detta på egenhand själva för att se vad ni

Kommer fram till för uppfattning.” sa sedan Herr Rudenstein

”Nu ska jag förbereda en lektion till i eftermiddag

Och måste be er att avsluta samtal och gå” Sa Herr Rudenstein

”Okej. Vi ska försöka bilda oss en uppfattning om sanning

Till vårt skolarbete” sa en av studenterna

”Hejdå” sa den andre och sedan gick de.

 

Taleptox Skrev

Den 20240321

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 17 gånger
Publicerad 2024-03-21 17:19



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP