Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kärleken per capita 4

 

Det stackars gravt traumatiserade barnet som ignorerades, som övergavs och nonchalerades.
Storebrorsan som hade knarkat ihjäl sig. Mamma och pappa som visade sig inte vara några riktiga föräldrar. Barnet flickan med sitt molande kaos ångest, fosterställning i den mörka lilla garderoben. Djävulen som glad i hågen uppmuntrar henne till att stänga av och förtränga det outhärdliga. Mamma som alldeles snurrigt, vimmelkantigt traumatiserad kommer till sin 8-åriga dotter med glass och persikohalvor fastän middagen snart ska serveras. Storasyskonen som rastlösa går av och an. Aggressiviteten som tyst blixtrar. Nu har flickan inte pratat med någon om sin ångest på tre veckor. Men Sverige mår i allmänhet bara bra. Det gäller att vara positiv och optimistiskt i alla lägen så ordnar sig allting per automatik. Pappa går konstant på valium och vodka. Han svävar fram över parketten i en mycket underlig eufori medan mamma kvittrar i köket. Människor har olika strategier för att hantera sorg och kris. Flickan kräks. Hennes superkrafter är som bortblåsta.
Det är ingen som minns henne längre. Hon minns snart inte själv. Vad är det som hon har gjort för ont? Vad är alternativet till att stänga av och förtränga som djävulen gillar så mycket? Pappa kraschar med bilen och ligger på intensiven. Mamma sitter på golvet och sjunger kristna sånger. Storasyskonen super sig fulla och spelar satanistisk hårdrock. En akut orosanmälan görs av en grannfru i den harmoniska radhusidyllen. Flickan får komma till en psykiskt frisk och funktionell familj ute på landet. Mamma läggs in på psykiatrisk klinik. Storasyskonen börjar på AA. Lillasyster får hysteriska utbrott och slår sönder saker hos den nya familjen men så småningom lägger sig det surrealistiska kaoset och det infinner sig som genom ett mirakel en frid som inte går att rubba. Flickans superkrafter återvänder och hon plockar vitsippor att ge till mamma som är på en mycket bra avdelning. Pappa har dock missbrukat ned sig totalt. Hur djupt kan en människa sjunka? Det går bra för lilla Maja. Hon blir en känd skådespelerska och får fyra barn. Hon blir en lycklig människa med sina superkrafter i behåll.




Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 23 gånger
Publicerad 2024-03-24 17:01



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP