Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hylling till förnuftet

En teknologisk renässans
Har gett människan en riktig chans
Att bemästra och kontrollera sin värld
Med hjälp av förnuftets upplysta svärd
Vad subjektivismens fanatiker har misslyckats med
Det har den empiriska rationalismen fixat som en lyckad smed
Att få de universella naturlagarna att böja sig inför oss
Till den grad att vi nu är universums boss
Tack vare de förnuftiga sinnena lever vi i ett teknologisk under
Vilket för vår livskvalitet har varit ett riktigt dunder
Det som var gudarnas makt är nu i våra händer
Vare den universella spelplanen nu alltmer vänder
Allt sedan Prometeus gav oss Olympos eld
Är vi nu den kosmiska lagen jämställd
Med hjälp av vetenskapen och teknologin
Och framgångsrik utveckling av medicin och vaccin
Är vi inte längre under Ödets absoluta ryck
Likt hur de andra arter ännu lever under dess förtryck
Förnuftet det största gåvan vi har fått
Den som har gett människan hens sanna genombrott
Med den kan vi styra naturkrafter efter egen kontroll
Eller finna lösningar till våra problem inom räckhåll
Vi behöver ej längre frukta ohejdbara sjukdomar
När nu vår medicinska guldålder idag blommar
Med genmodifikationen är nu världshungern ett minne blott
För första gången i vår historia kan nu alla äta gott
Vi har även börjat resa ut i den oändliga kosmos
Och så kanske en dag kommer vi att utrota tuberkulos
Det finns så mycket vi kan än göra
Om vi vårt rationella förnuft lär åhöra
Ty vår tankeförmåga är människans sanna styrka
Mer värdig än begränsade vidskepelser att dyrka




Bunden vers (Rim) av Filip Zetterlund VIP
Läst 15 gånger
Publicerad 2024-05-12 09:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Filip Zetterlund
Filip Zetterlund VIP