Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tja, vad skall en säga, det är alltid lika svårt att veta vilken ålder människan befinner sig i, och om ens mamma någonsin låter en vara vuxen ens sits.


Om det där är konst...





Per, Lennart och Sara på konstutställning. I caféterian. Sitter och dricker kaffe, te och läskeblask. En diskussion är under uppsegling sedan wienerbröden tagit vägen ner i tarmen.

-Vad sa du att du gjorde?
-Jag minns min gröna ungdom, jag minns min ungdom svår…
-Gröna ungdoms vår, heter det väl i alla fall?
-Nä, det här är ur ’Parodier till tröst’.
-Och vem fff…
-Och så svär vi litet mindre, pojkar!
-Du vet den där tavlan ’Som en bisonoxe i rymddräkt rock n’ roll’?
-Ja, inte sjutton såg jag någon bisonoxe i den! Det fanns inte ens litet kosmos i den!
-Du menar rymd?
-Men det var väl då själva sss…
-Lugna dig nu, Sixten.
-Per, namnet är faktiskt Per, din förb…
-Aj, aj…
-Ja, vad är det med den tavlan? Titeln är ju rena rappakaljan, rena nyset. Den föreställer ju bara streck och cirklar, varav några råkar vara i färg. Om det där är konst så är jag kalle janka!
-Han heter faktiskt…
-Ja, han är en seriefilur, än sen då?
-Jag menar konstnären. Det är samma kuf som målat den där fäktscenen i skolans aula, den som föreställer de tre musketörerna när de möter kardinalens män.
-Det är omöjligt, den har hängt där i årtionden, för att inte säga alltid, den har jämt hängt där.
-Men det är sant. Han målade den på beställning och när beställaren dog hastigt och lustigt så skänkte konstnären tavlan till skolan.
-Men ’Som en bisonoxe i rymddräkt rock n’ roll’. Vad sjutton menar han med det egentligen?
-Han manar dig att använda litet fantasi, litet av det där luddet du har på insidan av huvudet.
-Pojkar. Skall ni ha något mer att äta? Det är middag om ett par timmar, det vore bra om ni kunde hålla er till dess.
-Ja, mamma, jag vill ha en strut med glass.
-Ja, mamma, jag vill ha en kul strut, men med mjukisglass.
-Så hämtar jag det då. Sitter ni kvar här och väntar snällt? Mamma är strax tillbaka.
-Var var vi nu någonstans? Fantasi? Tja, den mannen tycks verkligen flöda över av det.
Men den där boken du läste ur för en stund sedan, har du den hemma?
-Ja, de där raderna var det enda jag kunde utantill. Frågan är väl om det var alldeles korrekt citerat.




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 535 gånger
Publicerad 2006-11-14 13:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP