Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Min syster skrev den här dikten som 18-årig gymnasist i Uppsala. 25 år senare tog hon sitt liv på en bädd av rosor och blåklint. Ack, blommor vissnar och dör.


Vårdikt- skriven 1944: In Memoriam

Vårdag. Soldag. Glädjetimmar.

Fladderfjäril, blomblicksljus.

Fågelskratt och prasselvindar,
gyllenhänge, gröngräs-spjut.

Lyckan går på jorden.




Fri vers av vera gade VIP
Läst 287 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-01-12 17:33

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Kanske är det smärtan som låder vid hymens bristande?
Iövrigt må väl Karin Boye vara den som bäst beskrivit detta?
2008-01-13

  Björn Nilsson VIP
Jag skulle kunna tänka mig att en musikkunnig person tonsatte denna dikt, att framföras som en sång ackompanjerad exempelvis av en stråkkvartett.

Sedan kan man ju fråga sig varför våren skall vara så laddad med minerad glädje? Är det någon makt som inte tål allt för många blomsterprydda skratt?
2008-01-13

    papillon
Ja det skall hon verkligen få göra! Det är fortfarande hennes dikt och det var hennes lycka!
2008-01-12

  vera gade VIP
Ja faktiskt, det låter bättre, men hur göra? Skal vi låta poetissan vila i frid?
2008-01-12

    papillon
Jag skulle aldrig kunnat skriva de makalösa första fyra raderna när jag var 18 - möjligen, men mycket tveksamt, efter några decenniers övning....
Nu skulle jag kanske kunna tänka mig att ändra sista raden till
-här på jorden lyckan går- eller något sånt, för att ta upp metern från första raden
2008-01-12

  vera gade VIP
Den där överväldigande lyckokänslan man kan uppleva en vår och arton år! Storknar nästan i hale´sen, tycker jag ges ett adekvat uttryck med den korta meningen. Hur skulle du kunna tänka dig det? Papillon-18 år;-)
2008-01-12

    papillon
Fin. Oerhört läcker meter i de fyra första raderna - bryts mycket medvetet i sista raden men det tycker jag ändå blir mindre lyckat
2008-01-12
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP