Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Min pianolärare sa...


... att jag måste släppa upp pedalen och trycka tangenterna ända ner i botten. - Du fuskar genom att använda pedalen, men det förstör klangen och gör att det blir såsigt, sa han. Tydligen ett vanligt fenomen hos oss husbehovspianister som gärna fuskar oss fram av den enkla anledningen att vi har så mycket andra saker som vi lägger vår tid och energi på, ja förutom på pianot alltså.

- Men oj! Det är nog nåt jag borde göra med hela mig i livet, utbrast jag spontant och sträckte i en hastig och ivrig impuls mina armar rakt upp i luften. - Oj, hoppsan då! utbrast den stackars något timide unge mannen, som för övrigt är en mycket skicklig pianist och pedagog. Han blev nog lite förskräckt när han utsattes för mitt utfall, men hämtade sig snart som tur var.

- Ja, sa jag. Jag måste trycka ner tangenterna ordentligt. Med det menade jag bli ordentligt arg, bli ordentligt glad, bli ordentligt lessen, uttrycka mig ordentligt tydligt och inte bara dutta lite här och där och fuska genom att trycka ner pedalen så att det istället blir såsigt. Det gäller att göra saker rejält. Vara tydlig. Visa vem jag är, vad jag vill, vad jag står för. Jag har nog fuskat lite för mycket... men det sa jag inte.

Han grunnar nog fortfarande på vad jag menade, men jag gick ut från min pianolektion och hade fått en dubbel läxa att träna på.




Övriga genrer av Marreb
Läst 825 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-02-24 22:16



Bookmark and Share


  Burn
Ja, det var verkligen en bra lektion! Spela tydligt - vara tydlig. Absolut, håller helt med! Tonen lika tydlig som identiteten. Det är som frågan hur man spelar sitt liv...
2008-02-27

  Tosan VIP
Tänk att man kan lära sig något av allt! En mycket tänkvärd läxa!!
2008-02-25

  Mattias Josephson
spelar också piano - och behövde verkligen denna dubbla lektion!
2008-02-25

  Rosmarin
musik och Livet, det hänger ihop

Så vilken bra symbolik! som jag har lätt att förstå eftersom jag själv spelade piano under hela uppväxten (och tyckte om det)
2008-02-25

  aftermath
följande rader säger så mycket, nästan det mesta;
\"Det är nog nåt jag borde göra med hela mig i livet, utbrast jag spontant och sträckte i en hastig och ivrig impuls mina armar rakt upp i luften\"
väl sklidrat
2008-02-25

    eva m h
Den där pianoläraren vrrkar lära ut mer än pianispel hördu... :-)
2008-02-24

  Queen_of_Rain
intelligent. tack
2008-02-24

  korpfjäder
Det här var härlig läsning! Själv pianist ler jag igenkännande åt dina visdomsord! Gillar både stilen och tonen!
2008-02-24
  > Nästa text
< Föregående

Marreb
Marreb