Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En "Anderssonsk" Saga om Ragnarök och den svekfulle Loke


RAGNARÖK - Drapa om Loke och slutstriden mellan asar och jättar

 

Snabbtänkt men svekfull

förtrollad till fisk

fångas och fastspänns

listige Loke på klippa

 

Sen Skade det fastställt

straffet sålunda lyder:

"Från giftorms gaddar

skall frätande etter på Loke få falla"

 

Men Sigyn, hans hustru

i skål samlar ettret

och söker att skydda

maken mot hänsynslös hämnd

 

När rågad till randen

skålen strax måste tömmas

Loke i vanmakt

våldsamt sig vrider och vänder.

 

Av stickande smärta

kämpande mot konvulsioner

rister och rycker

krampaktigt Loke sin kropp.

 

Ett just sådant skede

då marken skakar och skälver

skall jordskalv

sedermera komma att kallas

 

* * *

 

I hallen hos havsjätten Ägir

hölls fullödig flödande fest

där dryckeshorn bjöds

till Asar, asynjor från Asgård

 

Men friden förbyttes

i kallsinnig kyla

då knipsluge Loke klev in

och högröstat hotfullt höjde sin röst

 

Illsinnat, ilsket

han häcklade Asynjor och Asar

tills Tor där inträdde

och hota med hammarn

 

Lömsk lämnar Loke

då havsjättens sal

för att strax smida såt

mot ämable och älskade Balder

 

Och Höder den blinde

bedrages att skjuta

ett pilskott av mistel

 mot Balder sin broder.

 

Detta är droppen

Tålamod tryter

Tvingad till tvekamp

Asarna antar kommande strid.

 

Och från Nagelfars stam

stolt leder Loke

Jotunheims jättar

i slutgiltigt slag.

 

Världsriket vacklar

fenrisulv flyktar

Ragnarök råder

Midgårdsorm mister sitt grepp

 

Fruktansvärd Fenrir

Allfadern fäller

men vedergälls väl utav Vidar

som vedervärdige vargen dräper.

 

Slutar så sagan

om Asar, vaner och jättar

för att slutligt försvinna

och sjunka djupt ner i havet




Övriga genrer av Carl O Andersson
Läst 940 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2008-03-04 14:46

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Mustigt språk!
2017-03-07

    ej medlem längre
Så fantastiskt du skriver bra
2015-06-18

  aol
en riktigt spännande saga rycktes med
2009-08-25

  Lena Krantz VIP
Ahaa, här var en drapa må jag säga *ler glatt*
Tur att det inte är slutet ändå för en ny värld föds ur den gamla
Härliga allitterationer som jag ju tycker så mycket om!
;o)
2008-03-04
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson