Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I anledning av Rachels presentation här på poeter.se


1944 Judar jag känt

Böö folkskola i Göteborg- året var 1939:
Helga Lustig -högbarmad- väntade i vår klass med taniga små femteklassare på att få transport till kibbutz i Palestina.
Min väninna.
Uppsala under kriget:
Strauss- dansktysk jude, kommunist, kväkare- lärde mig att förstå skeendets mångsidighet.
Déspour- jude från Lichtenstein- bibliotekarien som i sin fritid tog emot några tonårsflickor på Institutet för att lära dem perfekt franskt uttal. Så mycken glädje det har gett mig genom åren!
Benjamin- den rödhårige fåraherden från Bessarabien- rättare ute på landet, så lång att han hängde utanför utedassdörren där han stod upp på laven "vid behov". Nyårskvällen 1944 dansade vi horra i hans stuga mens vi lyssnade på Hitlers sista förvirrade nyårstal. Än skulle många förintas de där sista månaderna! Frank var också där- på väg till hemligt träningsläger i Danmark för den grupp unga judar som ville till Palestina och föra krig. Och den store skräddaren från Sarajevo.
Efterkrigs-Köpenhamn:
Alex Eisenberg - poeten, tyska juden- hemkommen med tuberkulos; från Theresienstadt transporterad till i Auschwitz - hans arbete var att tömma och transportera- från gaskamrarna til ugnarna!
Den gamle tjockmagade, kortbente Habackuk, "en av de mindre profeterna"- skriftlärd polskdansk jude; traskade till fots tvärs genom ett snö-slaskigt Köpenhamn till synagogan på helgdagen, då inga transportmedel fick användas. Dottern Rachel och hennes syster Dora; en mörk oktobernatt 1943 satt Dora i en gisten roddbåt med sin baby i famnen tillsammans med en grupp vänner, båten kapsejsade, barnet sjönk ner i djupet, brodern dök och fick tag i ungen, några kvinnor och barn sattes upp på kölen av båten- som man lyckats vända- där de sedan kunde räddas. Ljusen på svenska sidan glimmade och glittrade.
De övriga simmade in mot Helsingör. En efter en försvann de i vågorna - brodern vaknade upp i en källarlokal på sjukhuset i Helsingör, där han gömts tillsammans med andra flyktingar. Kom med en senare transport till Uppsala, där jag mötte honom på norrmännens stora fest den 17 maj 1944 på Uppsala slott.Han blev efter Befrielsen min man.
Och många många flera.








Prosa av vera gade VIP
Läst 671 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-04-02 09:15

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  AgnesP
Vilken fin text. Och vilka öden du fångar med så få medel. Och så nyfiken man blir på.. Vad hände med alla dessa människor?
2012-05-05

    Scribble
En hel sida full med tragedier,
och de som klarade sig, en
fantastiskt läsning, tack för det.
Kom att tänka på Per Anger,
en god vänn till mig.
Än delar man ut Per Anger-prist.
Mvh/S
2008-11-14

    papillon
Jag har läst denna text gång på gång, jag tycker att den är fullständigt underbar, den har en unikt god tidskänsla från en tid som jag själv inte var med om. Allt som har med judar och judendom tycks vara känsligt men det är idioti - skulle man inte få skriva om alla våra kulturbärare utan att låtsas om det judiska folket och dess diaspora! Och dessa öden som glimmar till, från Polen, Bessarabien (vet alla var det ligger??) och Lichtenstein.
Och plötsligt minns jag alla möten med underbart mångsidige kulturpersonligheten Ragnar Josephson på Tomegapsgatan i Lund där vi bägge bodde. Sparas och applåderas!!
2008-04-02

    sunnanvind
Tack så mycket för läsningen! Mvh/Sunnanvind
2008-04-02
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP