Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

EGONOMI

Nu har vi den nya religionen, vetenskap
där akademiker tvistar och gör karriärkap.
Störst bland vetenskapens fantomer
är våra Gudomliga egonomer.

Egonomen skriker om tolkningsföreträde
ordbajseriet flödar på meningslöshetens avträde.
Översitteri och pekpinnar
valutabrist hotar den som sig besinnar.
Blodig dragkamp om utnyttjanderätt
till legaliserad våldtäkt på nya sätt.

Herr o fru Armbågsvass
i vår nya egonomklass
låter sig sy vackra kläder
av fridlysta djurs läder.
Skriker sen på mer polis
när bostadslösa släpper sig en fis.

Det är inte den mjuka, varma, trygga egonomisten
som rår för råvarubristen.
Nej, det är de sjukskrivna o förtidspensionerades ansvar
som inte kraft o lust att gräva har.
-Men sorry lilla vän, då drar vi in bidragen!
Så för några ynka spänn tvingas de ner i gruvan igen.

Och tror du inte på vetenskapens mat
så ät av andlighetens oblat.
Får du sen klöver över
så köp en kemisk dröm o glöm.
SKIT SAMMA! Bara du konsumerar
det marknaden serverar.
Bara du spenderar, bara du levererar.
Bara du håller takten, åt makten.

Ja vi lever i en märklig värd full av konflikter
vi bollas mellan olika vinklingar och dikter.
Vi räknas som kloka, sunda och viktiga
om vi anammar de slusatser som sägs vara riktiga.
Det svänger om idealet
men vi ska idag hylla kapitalet.

Demokrati javisst
men vem vill hamna sist
på tillväxtens lista
bland länder svarta och trista.
Så ett påbud från maskineriet
säger att vi ska deltaga i svineriet.

Därför är jag nu anpassad och trött
mest bekymrad över överviktens dökött.
Och trots att jag innerst inne vet
att jag låter mej förföras av glansiga paket
gör jag inga aktiva val
för att lämna slottets bal.

Tysnaden tiger stum
tystnaden tillåter andra att härska i mina rum.
Det är uppgiven grå transportsträcka
Långt till \"NU FÅR DET FAN I MEJ RÄCKA\".
Långt till höst, långt till vår
och blek är lågan från ungdomens år.

Trollkarens hatt har fått fnatt
och jag bryr mej inte ett skvatt.
Gömmer mej i den stora massan
betalar snällt i kassan.
Fortsätter konsumera
forsätter lojt att konstatera
att EGOT ÄR LISTIGT, FALSKT OCH STARKT!





Fri vers av Oppli
Läst 245 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-06-10 19:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Oppli