Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

precis exakt nu

i precis det ögonblick dina ögonfransar fladdrar
den sekund du nu andas ut

faller ett tusenårigt träd för behovet av exploatering
dör den sista myran av sin sort

piskar regnet över ett landskap i Asien
och sköljer bort en by

samtidigt som din tvättmaskin gör samma sak med dina byxor

tvätta din smutsiga byk
eller låt någon i ett låglöneland göra det åt dig

och precis exakt nu
tvingas en ko in i ett bås för sista gången

och på McDonalds serveras en BigMac

hjärtat på ett barns mamma slutar slå
när blodet inte får asyl mot hjärtat
utan stoppas upp av för tungt bagage

och i en mäktig mans hjärna
maler idén om att kriga för fred

på andra sidan jorden
är det upplopp och ingen får gå ut

inte så längt från dina fransar
känner en kvinna hur hennes mödomshinna spricker mot hennes vilja
och en man känner ingenting

en annan man är upprörd över bensinen
inte över dess verkan utan över dess lag

långt därifrån börjar revbenen synas
på ett barn som saknar hull

jorden gråter stora floder
av vatten som borde vara is

och temperaturen stiger
medan ví solar oss till maligna melanom

en präst talar om människor som samhällets cancer
Gud verkar ha blivit dement eller döv

det är natt och dag
mörkt och ljust
i precis samma nu

och du öppnar ögonen
en ny sekund senare






Fri vers av utopia
Läst 1751 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2005-08-15 23:32



Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Den här hade kunnat bli oändligt lång. Jo. Det är därför det är så skönt att höra andra skrika. Insikten är plågsam.
2006-05-29

    vilsen
snyggt skrivet, en text om verkligen berörde. Tack !
2006-01-03

  stannar kvar
Jättesnyggt och verkligen både tänkvärt och sant.
2005-11-22

    crying_pawn
och här lyckas du kombinera dikt och politik på ett bra sätt! Budskap/utförande går hand i hand och förstärker varandra.
"och i en mäktig mans hjärna
maler idén om att kriga för fred"
är en ruskigt bra formulering! (Speciellt om man inte gillar världsdiktatorn på andra sidan atlanten - landet mer än personen.)
kAnske kunde du korta ner den och behålla de starkaste bilderna för at öka slagkraften.
2005-11-03

    hembygd
En klockren dikt!
2005-10-20

  Per Rydberg
Sann och stark!!
2005-10-01

    little tilli
tycker om mycket :)
2005-09-17

  Markattan
Mina tankar rör sig ganska ofta i liknande banor, men jag skulle aldrig få ner det på pränt lika bra som du. En viktig och mycket, mycket tänkvärd skrivelse om verkligheten.
2005-08-15

  madinsane
wakeup call. en riktig sådan.
nästan så att man föredrar att blunda, men inte kan.
2005-08-15

  Mårten
vad bra. jag tänkte skriva en likadan text en gång faktiskt. det är faktiskt otroligt så mycket som händer runt om på jorden just i detta ögonblick.
2005-08-15

    Teddy
..nickar..och medan jag blinkar händer det igen..o igen..tog.
2005-08-15

  johii
helt enkelt
2005-08-15
  > Nästa text
< Föregående

utopia
utopia