Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Attimi


41 år Female icon


Dagbok

Dagbok - Januari 2011

« Tillbaka till dagböcker

Söndag den 30 Januari 2011

Obegripliga människor

När man är 10 år gammal funderar man mycket på den hemliga vuxenvärlden, den man anar gömmer sig bakom sänkta röster, i andra änden på telefonlurarna. Om man oväntat får en glimt av en av dessa hemligheter skäms man.

Det finns en fröken på skolan som är svår. Det är omöjligt att sätta ord på när man är 10 år, men som vuxen anar jag att Fröken A är en studie i de skumma härskartekniker en människa med dålig självkänsla ofta använder. En dag sprider sig ryktet i klassen att Fröken A ska på fertilitetsundersökning. Det är en skamfylld upphetsning som fyller oss när vi så oväntat får reda på något jag är övertygad om att fröken A. aldrig skulle ha valt att berätta för någon, allraminst oss. Jag minns att jag tänkte att det nog inte vore så roligt att vara barn till fröken A. Och det blev inte heller några barn.

Det kommer ögonblick i varje människas liv när man kan förstå och känna med de mest obegripliga människor. Som dagen innan julafton när jag sitter i ett toalettbås på centralstationen och känner livet rinna ur mig, överväldigad av så mycket ilska, ångest och förtvivlan att jag inte känner igen mig själv. När jag sitter där och inte längre kan dra någon klar skiljelinje mellan kroppslig och känslomässig smärta ertappar jag mig själv med att hoppas att vi handskades varsamt med fröken As hemlighet, den där gången för närmare tjugo år sedan.

Stunden har kommit när jag känner medkänsla med en av mina obegripliga människor. Jag hoppas att det korta ögonblicket av smärtsam förståelse gjorde mig till en något bättre människa.

 

2011

januari (1)

2007

september (1)
augusti (2)
maj (6)
april (9)
mars (1)