Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En samling haiku skriven i slutet av augusti 2005 på Örenäs slott, beläget mellan Landskrona och Helsingborg i Skåne


Örenäs-sviten

Mungigan ljuder
i sena sommarkvällen.
Svärmande myggor.

Marken är snötäckt:
traktorn skrapar utomhus.
Pennan mot pappret.

Mördarsniglarna
äter sina döda.
Småkrig på tv.

Nässelfjärilen
jagas vilt av huskatten.
Dillchips på golvet.

Monitorn blinkar
och nattfjäriln lockas dit.
Skärmsläckaren på.

Kyrkorgeln ljuder,
när kantorn prövar ny psalm.
Solljus genom moln.

Vetet har skördats.
Dörren öppen mot gården.
Lukten av gödsel.

Huskatten sover.
Äntligen drillar lärkan.
Tassarna rör sig.

Mogna blåhallon.
Regntunga cumulusmoln.
Smak av fruktsyra.

Blommande björnbär.
Samtidigt mogna frukter.
Solregnet tilltar.

Mogna valnötter...
och cykel genom city.
Alltid hjälmen på.

Solnedgång i väst
och tystnad invid havet.
Mobilen surrar.

Idylliskt kafé.
Hage med hästar och kor.
Glassbilens signal.

Pilen på skärmen.
Pekdonet fungerar ej.
Katten skjuter rygg.

Moraklockan slår
och farmor väver mattor.
Huskatten spinner.




Bunden vers (Haiku) av Algotezza VIP
Läst 490 gånger
Publicerad 2005-10-27 13:59



Bookmark and Share


    Florence
Mycket tilltalande, tydliga konkreta bilder, utan pekfingriga kommentarer till det beskrivna och upplevda.
Allra bäst tycker jag om den första, med sin naturliga övergång mellan första och andra raden samt likheten/kontrasten mellan de två skilda ljuden.
En lite makaber och effektfull sammanställning av valnötter och cykelhjälmen.
Katten som in i sömnen reagerar på lärksången är en annan minnesvärd bild.
Sådana scener ur vardagen är grunden för klassisk haiku-diktning.
2005-10-27
  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP