Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Trasmattor förr

Dom vävde trasmattor förr
av det som var tyg
kvarblivet och överblivet

så var golvet kallt och
dragigt

vintern lång och sommaren
gränslös

katterna fångade mössen
sen låg dom där, på trasmattorna
och slickade sina tassar
i solskenet

medans husmor bakade
råglimpor

barna i sina träskor
sprang omkring hennes kjolar

sen kom vintern
slet ont

i ryggar och knän

och kylan

drängslagsmål och danska skallar
krogslagsmål och knivar på fyllan

kärringarna skrek, ungarna
fick lära sig tiga
och flickorna, de växte upp

bakade råglimpor, stickade raggsockor

och vävde trasmattor till skydd










Fri vers av Ingela Svenson VIP
Läst 373 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2010-03-07 12:03



Bookmark and Share


  Trädflickan
Gillar inte möss så det stycket hoppar jag över. Men trasmattor är vackra och den som vävde fick nog känna sig nöjd med sitt vackra och nödvändiga arbete.
Här blev det en hel del tankar.
Lite gammaldags med husmor som bakar och barna kring kjolen. Låter tryggt på något sätt.
Så är det väl inte nu, nu är husmor på jobbet hela dagarna och barna sitter vid datorn.
Somrarna är inte längre gränslösa fast vintern den är lång.
Och våldet.. Har det ökat och blivit värre? Tror det.
2010-03-08

  Nanna X
Det hårda och orättvisa livet blir så vackert i backspegeln. Jag har underbara trasmattor som min farmor vävde, men jag är verkligen tacksam att jag är född i en annan tid.
Vacker text & bild!
2010-03-07

  Catharina Edin VIP
Älskar ju trasmattor. Mamma vävda vackra. Gillar din text på ämnet, särskilt att sommaren var gränslös!
2010-03-07

  Lavinia Röd
Snyggt att låta trasmattorna vara navet i den levande och rörliga berättelsen!
2010-03-07

  Suzy med punkterna
Bara titeln i sig är målande och texten som följer är mer än så.
Mycket tjusigt.
2010-03-07
  > Nästa text
< Föregående

Ingela Svenson
Ingela Svenson VIP