Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
texten 'Angående textkritik' av Gunnar Hilén, inspirerade till kommentaren


Kritik på en text (419)





För den som vill kommentera eller kritisera texter gäller det inte enbart att smöra för texter och poeter, författare et cetera. Dels kan man välja att kritisera texten, vilket kan vara konstruktiv kritik så att poeten/författaren av texten kan ta till sig information för att om möjligt ha fler infallsvinklar att tillgå när det gäller att skriva texter.

Det är naturligtvis själva texterna som skall talas om då. Stavfel, formfel och även sätt hur man väljer att ställa upp texten. Kritiker och kommentatorer har rätt att berätta om sina egna tolkningar och att säga saker om texterna oberoende av hur poeten/författaren själv har haft för avsikter med texten, för känslor kring texten et cetera.

Om människan/poeten/författaren har invändningar mot innehållet i kritik och kommentar kan hon med fördel vända sig antingen direkt till den som fällt kommentaren, alt. kommit med kritiken eller anmäla personen ifråga för abuse till redaktionen.

Att vilja angripa en person för att den personen skrivit en text som misshagar läsaren kan även detta tas upp på detta vis. Däremot bör man inte inleda den sortens kritik under själva texten.

Har man som läsare något emot själva innehållet i en text därför att dess innehåll verkar provocerande på läsaren bör även detta anmälas till redaktionen.

Dock bör en möjlig läsare tänka på att om en läsare bör ha rätt att kritisera en texts utformning, en texts innehåll, så bör även poeten ges samma frihet.

Det vill säga ställa upp en text litet hur som helst och vars innehåll kan verka provokativt eller lockande.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 281 gånger
Publicerad 2010-03-17 20:06



Bookmark and Share


  Joakim Södersten
Jovars, (här får vi en längre version av texten till höger på
sidan Skriv en kommentar, som alla kanske inte uppmärksammat, jag försöker bara vara lite rolig ... ).
Somt håller jag med om, annat inte. T ex tycker jag det är helt ointressant att se en kommentar om stavfel, formfel eller pedagogiska pekpinnar under en text. Om man nu drivs av en sådan nit, att vilja påpeka sådant, är det väl lämpligt att skriva direkt till poeten, inte under texten. Det är bara irriterande och inte till glädje för någon, tycker jag.

Att vissa texter väcker till en debatt, som förs under texten ifråga, ser jag bara som något POSITIVT, det är ju där "det händer" inte nödvändigtvis i Forumet, tycker jag.
2010-03-18
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP