Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skrev denna någonstans straxt efter halv sju på morgonen fredagen den 18 november.... påväg med buss från Askersund till Örebro för att skriva en salstenta... Tankarna fanns inte hos tentan när jag tittade på gryningen...


Vintertystnad

Sjöns vatten ligger spegelblankt
i minusgradernas grepp
denna fredagsmorgon.
Vilandes.
Väntandes.
Som att det vet att kölden
snart kommer sänka sig
än hårdare
och förvandla ytan
till en blank skiva.

Hela naturen har stillat sig nu...
i väntan på snön.
Detta vita täcke
vars kristaller dämpar alla ljud.
Suger åt sig skramlet från lastbilar
och motorljud
och prat,
tills kvar är enbart
tystnaden.

Denna förunderliga vintertystnad
som omfamnar
vem som än ger sig ut i den
en dag då snön faller tät.
Den manar till tystnad,
till lyssnande.

Hör du...
...hur kristallerna faller?




Fri vers av Vinterande
Läst 658 gånger
Publicerad 2005-11-22 00:21



Bookmark and Share


  Jessica Ewa
Du målar så vackert med dina ord. Och får mig nästan att längta efter riktig vinter trots att jag avskyr kyla...tack för det...

// Jessica Ewa
2006-12-12

  Arowana
Ja det är inte för inte att det kallas "den stora tystnaden", lite skrämmande med all denna sömn, död.
2006-03-11

  Peter Stjerngrim VIP
Visst kan jag höra kristallernas tysta stilla flykt mot marken ...
Vacker bild du målar!
2005-12-02

    ej medlem längre
Bra, bra! En lugn och vintrig stämning.
Funderar på några småsaker bara:

Som att det vet att kölden
snart kommer sänka sig
än hårdare
- "det" -hänvisar du till/menar du "sjön"?
I så fall vore det kanske bättre med "den", t.ex:

Som att den vet att kölden
snart kommer att sänka sig
ännu hårdare...

Och:
Hela naturen har stillat sig nu...
i väntan på snön.
- skulle personligen byta ut... mot ,

Dessa två rader haltar lite i mitt öra:
tills kvar är enbart
tystnaden.
- skulle själv skriva såhär tror jag:
tills enbart tystnaden finns kvar
2005-11-22
  > Nästa text
< Föregående

Vinterande
Vinterande

Mina favoriter
Årsringar