Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Året slut

Året slut
Det skjuts salut
till glädje och förtret,
Dock ingen av oss vet
vad det nya bär uti sitt sköte
eller vad öde, oss komma skall till möte.

Valan må spå
hur det skall gå.
Och visst vore det väl katten,
om, efter ha druckit av Kassotis vatten,
Pythia om framtiden oss ej vill informera
så vi härom, därför endast kunna spekulera.

Lönlöst är att sia,
då varje försök till profetia
må falla på sin egen orimlighet,
eftersom vi om framtiden ej något vet.
Men se, trots det, med tillförsikt det nya året an,
Lev, gläds - försök att visa hänsyn mot varann.

Anm.
Völvan eller Valan; En spåkvinna i fornnordisk mytologi.
Pythia En orakelförkunnande prästinna i Delfi, som efter ha renat sig i Kastalias källa, druckit av Kassotis vatten och ev tuggat lagerblad, satte sig på en trefot och gav mycket tvetydiga svar, vilka förmedlades av prästerna.




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 315 gånger
Publicerad 2006-01-01 16:11

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson