Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

HAV - MAN - En jämförelse

Hav – Man

 

Hav
med vågor
skapade av tidvatten,
vind och ström
rullar majestätiskt utan uppehåll
fram på vårt gröna klot.

Vänlig, smekande
 bär det
båtar och badande
på sin breda rygg.

Men så
vänligheten bytes ut
och det Hav
 som förut var vänligt smekande

med ens
förvandlas till ett vidunder
som likt Minotaurus
kräver människoliv,

och rytande
med enorma krafter
förvandlar mark och egendom
till grus och spillror.

*

Man,
enligt Bibeln Kronan i Guds skapelse,
som med sin hjärna,
sin intelligens och tänkande,
 åstadkommer
de mest välsignelsebringande ting.

 kan också
likt ett Hav byta skepnad
och med ondska, vapen, krig,
uppträda djävulsk,  destruktivt
och sålunda åstadkomma
enorma skador.

* * *

Dock finns där mellan de två
 en väsentlig skillnad;

Havet skadar utan avsikt.




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 205 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-09-29 14:29

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  limerick
Skön text med ovedersäglig sanning. Skada utan avsikt - som den oskyldiga fjärilen i min gamla haiku nedan

Kanske en orkans början


helt omedveten

om vår kaosteori

lyfte fjärilen
2011-09-30

  © anakreon VIP
En sanning som sköljer motståndslöst över mig!
Calle
2011-09-30

  walborg
To the point.
2011-09-29

  Seglaren
Annars brukar man ofta kalla havet - en moder.
Din text är fin.
2011-09-29
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson