Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skumforskning - skum forskning (humor)

Det är inte lätt att hitta ett lämpligt tema för ett vetenskapligt forskningsprojekt. Ämnet får inte bli alltför brett, för då fastnar man i att samla data, men riskerar att aldrig bli färdig. Det är nog ett av de vanligaste problemen.

Jag har tänkt mig att forska i... badskum. Tänk hur härligt att fördjupa sig i väldoftande badskum, för att under skummet finna ett badkar fullt med varmt härligt vatten. Badskummet har ju många sidor, som kan belysas. Beroende på skumkvalitet och belysning kan man t ex hitta hela regnbågens register av färger i skummet. Det är bara när man betraktar skummet på lite avstånd, som denna blandning av en mängd olika nyanser blandas till ett samlat intryck av vit färg. (Samma sak, förresten, pågår just nu på en datorskärm eller TV nära dig. Plocka fram ett förstoringsglas och kolla hur det vita egentligen skapas...)

Om jag kunde bryta ned skummet i dess beståndsdelar, kanske jag finner ett mer lagom avgränsat område... Få se nu. Jomenvisst. Det står ju på flaskan, vad som ingår i den. Sedan är det bara att lägga till vatten från badkaret.

Så ett område att undersöka skulle kunna vara hur vattnets hårdhet påverkar skummets struktur. Med mjukt vatten i Stockholm och hårt vatten i Uppsala, blir det ett intressant ämne för ett samarbetsprojekt mellan Tekniska Högskolan och Uppsala Universitet... Men jag behöver ju ett ämne jag kan driva framåt utan att pendla 65 km varje vecka.

Kommen så långt i mina tankar, råkade jag starta jacuzzin i badkaret. Mitt ämnesval stod helt plötsligt oemotsagt där i huvudet:

 

Med Jacuzzi går det åt långt mindre badskumsvätska för att få ett tillfredsställande täcke av skum över hela karet. Hur lång tid tar det att genom minskad förbrukning av badskum tjäna in investeringen i jacuzzi?

 

Det var trevligt att pratas vid, men nu måste jag kila. Det är en massa EU-papper att fylla i för att ansöka om forskningsanslag.




Prosa av Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Läst 430 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-11-26 12:23



Bookmark and Share


  Gunnar Ideström
Man kan samla ihop olika typer av skum för vidare analys, i en sån där påse som Amerikanerna kallar SCUMBAG. ;-) http://translate.google.se/?hl=sv&tab=nT#en|sv|scumbag

2011-11-28

  Minkki VIP
Lycka till!
2011-11-26

  Eva Langrath VIP
Tack för en härlig text och jag ler gott och tänker på ett gäng 3-5 åringar som ville ta reda på hur hjärnorna kan ligga kvar på molnen dokumenterat här http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1127039. Inser att jag missade att fylla i Eu- blanketterna.

2011-11-26
  > Nästa text
< Föregående

Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Tor-Björn Fjellner (Mr T)