Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Friskkvård på jobbet.

På mitt gamla jobb så hade vi en ung kvinna i trettioårsåldern som höll i friskvården. Hon var anställd för enbart detta och försöke få de anställda att leva sunt, motionera och lyfta rätt. Hon informerade om vikten av att äta rätt och nyttigt, tips om olika motionsformer samt upplyste om farorna med alkohol och tobak.
Med tanke på att minst hälften av de anställda var överviktiga och att säkert 75 procent rökte som skorstenar så var det ett tufft jobb.
Inte blev det lättare av att hon var nyanställd och inte kände till så mycket om arbetslivet. Hon kom direkt från högskolan.
Hennes informationskampanjer mot rökning och tobakens skadeverkningar fick alltid avbrytas av ständiga rökpauser.
- Tobaksröken skadar inte bara er själva utan även omgivningen. Tänk på barnen!
Då brukade de flesta skratta gott på vägen ut för att röka dagens femtonde cigg.
Dessa antirökmöten var alltid välbesökta. Inte för att någon var intresserad av att sluta röka, ånej! Dessa möten fick man däremot gå på under betald arbetstid och det är klart att det alltid är trevligare att sitta och halvsova eller snacka skit med polarn i en ombonad miljö istället för att rensa avlopp, kratta löv eller köra varor kors och tvärs i länet.

Alkoholens faror är också något som hon kände sig nödd och tvungen att informera om. Ofta så drog hon upp sin gravt försupna morbror Anders som avskräckande exempel. Denna Anders var i femtioårsåldern och förekom i många av hennes anekdoter.
Morbror Anders fyllnar till och tafsar på sina brorsdöttrar under släktmiddagar, morbror Anders kommer berusad till jobbet som konduktör och blir avslängd från sitt eget tåg osv, osv.
Dessa anekdoter skulle som sagt skrämma men de flesta fann dem mycket underhållande.
Jag minns när hon berättade om alla de gånger som morbror Anders fick tillbringa hela dagar med att leta efter sin bil som han aldrig mindes var han parkerade när han var på fyllan.
Detta exempel på alkoholens skadeverkningar rev loss så många skratt och applåder så jag trodde taket skulle lyfta sig.
Jag skulle tro att denna morbror Anders snarare framstod som en kul och ungdomlig kille än som en medelålders karl med svåra alkoholproblem. I alla fall för en del av de anställda.
Ibland ramlade morbror Anders huvudstupa in i långa fylleperioder som kunde vara i upp till en månad. Då gömde han sig i sin lilla kolonistuga och satt och söp dygnet runt tills släkten fick komma och sopa ihop det som fanns kvar av honom.
- Fan, det låter ju som min semester!
Sade en av vaktmästarna och rev genast loss nya skratt.
- Ha! Ha! Den där jävla morbror Anders va?
Lät det bland de anställda på väg ut från dessa möten.

En dag så skulle denna friskvårdskonsulent hålla ett föredrag om massage, muskelvärk och förebyggande arbetsställningar. Som vanligt så var lokalen fullsatt av folk.
- Är det kanske någon som kan ge något exempel på kroppens erogena zoner?

Frågade hon.
- Kuken!
Sade någon lustigkurre längst bak i lokalen.
- Nja… Nu talar vi nog inte riktigt om samma saker. Nacken är t ex en del av kroppen som många människor upplever som erogen, man förebygger även framtida ryggbesvär och muskelspänningar genom nackmassage.
Sade friskvårdskonsulenten med blossande röda kinder.
Jag måste säga att jag tyckte en smula synd om friskvårdskonsulenten. Hon ville så väl men hon snackade helt enkelt inte samma språk som dem hon skulle hjälpa.
Jag talade med henne efteråt och förklarade att de flesta på detta företag var medelålders karlar med ett långt arbetsliv bakom sig. Vanliga arbetare helt enkelt. De kände inte till hennes värld. De har inte gått i några skolor. De känner inte till något annat sätt att snacka med folk än att dra dåliga vitsar och blanda upp språket med svordomar och grova könsord. Det är så här det är i det riktiga arbetslivet.
- Detta är inget kontor eller it-företag!
Jag gav henne lite tips.
- Försök att relatera till något de känner till när du talar till dem, gör enkla liknelser till bakrus och krånglande maskiner. Smyg in lite skämt om sex, rattfylla och korkade chefer.
Jag såg direkt att hon inte förstod vad jag ville ha sagt. Hon var som sagt från en helt annan värld.
Men jag gillade henne och vi blev faktiskt goda vänner.
Jag talar båda språken.

Jag har tidigare skrivit att jag har hamnat helt fel här i livet. Jag är arbetare men enbart för att jag måste, för ett det är min plikt och för att det inte finns något annat alternativ.
Jag sköter mina arbeten och gör så gott jag kan men jag har alltid känt mig utanför.
Jag vet inte om denna utanförskapskänsla beror på felval i livet.
Kanske är jag bara en människa som ska vara utanför? Det kanske är mitt naturliga tillstånd?
Hade jag känt likadant om jag istället hade valt att pressa mig igenom en massa fina skolor?
Ja, jag tror faktiskt det.
Enda skillnaden hade varit att jag hade suttit med en massa studieskulder. Inte hade jag trivts bättre på ett kontor eller en advokatbyrå! Så på sätt och vis så valde jag nog rätt i alla fall, fast det hela tiden känns så fel.
Prosa (Novell) av Peter Ferm
Läst 762 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-04-01 14:53Bookmark and Share


  thyra VIP
Tyckte om din text!
2012-04-01

  LenaJohansson VIP
bra
2012-04-01

  Casbah*
en bra text, gillade att läsa den från början till slut!
2012-04-01
  > Nästa text
< Föregående

Peter Ferm
Peter Ferm