Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mittpunkt

Över träden i fältets kant
lägger den lågt stående solen
ett gnistrande slutackord
i rött-orange-gult
med några fjäderlätta cirrusmoln
i vitt, högt över resten av kören.

I andra riktningen börjar stjärnorna
krypa fram ur sitt täcke av solljus.
Karlavagnen skall åter
köra sitt halva varv runt Polstjärnan:
Så här på hösten börjar den över verkstaden,
fortsätter via gammelhuset
och sedan uppåt, in i gryningen.

För oss ser det ut,
som om Polstjärnan¨
är den självklara mittpunkten,
hela systemets origo.

Men det är en chimär.
Vi behöver bara åka
till södra halvklotet
så snurrar himlen åt andra hållet
runt Sigma Octantis.

Var är då min egen mittpunkt?
Har jag någon mittpunkt?
Min kropp? Hjärtat? Hjärnan?
Mina tankar eller min vilja?

Eller mitt medvetande?
Min uppmärksamhet? Min själ?

Min medelpunkt är nog min själ.
Men det är en stor medelpunkt.
Min själ är en del av,
och rymmer hela världen.

Men det går ju bra även så...




Fri vers av Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Läst 435 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2012-09-16 13:31



Bookmark and Share


    J. Herward

Karlavagnen slutar aldrig att fascinera, och grubbla över.
Fint skaldat.
2012-09-19

  Jan Simonsson
Gillar särskilt: Så här på hösten börjar den över verkstaden,
fortsätter via gammelhuset
och sedan uppåt, in i gryningen.

Där är nog din mittpunkt, egentligen, mitt i verkligheten, i verkstaden. Blev glad av den jordnära formuleringen under stjärnhimlen.
2012-09-18

  walborg
Blir glad av texten och konklusionen
2012-09-16

    ADI Nehlin
en text som manar till eftertanke...fin
2012-09-16

    ej medlem längre
Ju närmare man tror sig kunna komma mittpunkten för existens, desto större växer sig området runtomkring och gör därmed mittpunkten än mer svårfunnen.
Känslan går inte att markera med röd vimpel, ändå vet vi alla exakt var vaggan för vårt varande vilar.
Vi är en del av allt och alla, vi angår varandra och så måste det få vara.

Tänk vilket äventyr att bli lotsad till en annan människas mittpunkt och samtidigt hitta sin egen!
2012-09-16

  Minkki VIP
härligt rymdiga tankar, bokmärker
2012-09-16
  > Nästa text
< Föregående

Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Tor-Björn Fjellner (Mr T)