Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vägskälets vågskål



Du måste passa dig för vägens
Alla bråddjupa asfaltshål
Vandra inte för nära deras brant
I din ficka kramar du
Hårt ett stycke kol
Försöker pressa fram en diamant


Du vet dess värde
Du vet dess vikt
Handen blev allt ömmare
Ju längre som du gick


Nog har vi grävt hålen djupa
På den vägen du går
Alltid haft tumnageln på din våg
Marknadens lägsta pris
Så lågt kursen kan stå
Ditt sanna värde; kom det ihåg


Vilka gyllne snaror
Bundna av gäld och guld
Vad vägs för vinning
Är vad som är värdefullt


Vid ditt vägskäl ståtar vår vågskål
Likt en galgbackes siluett
Den tornar upp sig och växer till enorm
I ojämlikhet skålarna svikta
Såsom bly väger lätt
Ny sorts slavkrage stöps i gammal form


Se hur garnet snärjer
Som andetagen stryper
Ett snarlikt koppel
För de som lydigt kryper


Du står där med svarta flagor
I svettnäven klibbar kvar
Vad blänker mer än tåren i ögonvrån
Allt tyngre faller frågorna
När du inte finner svar
Glöm aldrig bort var du kommer ifrån


Nästan viktlös svävar
En solkig sedelsumma
Utan ett värde givet
Är papperssiffror stumma








Fri vers av stewe sundin
Läst 248 gånger
Publicerad 2012-11-16 18:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

stewe sundin