Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ondska och ansvar

när män är onda
bär kvinnor ansvaret

när kvinnor har onda män
invid sina kroppar
bär kvinnorna männens skuld
åt dem

när männen går i krig
de kärva männen
med sina brännvinskrus

i de starka nävarna
de som stånkat ölet
kvinnor tar dem omhand


männen
barnen
de gamle


kvinnorna tar ej
sina händer
om sig själva

de bär ansvaret bara, för livet
för maten, bykgrytorna och slaktblodet

för ett mjölat bakbord och
bakugnarnas dånande eldar

men ondskan saknar ansvar

den som är ond
är utan svaromål

jag svarar an
och jag bakar mitt anletes svett
i mitt bröd, det bröd vi alla har del av
och kvinnorna svarar an för livet

när Jesus inte flydde för sitt liv
när han halsstarrigt lät sig dö på korset
då lämnade han kvinnorna där
sörjande, begråtandes honom
den enfödde sonen
vars liv var som ett självmord

dock sades att han
senare visade sig vara vid liv
att samma kvinnor
alltjämt svarade för honom
han som var son till skaparen

av själva livet

livet är en kvinna

så sägs han då älska människorna
ändå lämnade han dem

utan att svara alls






Fri vers av Ingela Svenson VIP
Läst 157 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-01-16 23:46



Bookmark and Share


  Pitbullpudelns kärna
kan hålla med om att ansvaret för våldshandlingar och krig faller till stor del på männen. att alltid ta till våld när konflikter uppstår är något som män i maktpositioner aldrig verkar klara av att avhända sig.

men när det gäller försåtligt, illasinnat och manipulerande tal är kvinnor inga änglar alla gånger. och att använda ord på dessa destruktiva sätt skadar också mycket, men det är skador som inte syns på utsidan.

texten är därför alltför ensidig i mina ögon, men engagemanget ska ha en eloge.
2013-01-17

  Federico Romano
Vem bär ansvaret för kvinnans onska?
En fråga jag stälde mig när Johanes döpare serverades på fat
Människan är ond så också hermafroditen
2013-01-17

  Jordgubbsodlare

Ett spännande och kategoriskt budskap, tilltalande, men bitvis onyanserat. Pluspoäng för den bitska agitationen! :) Rekommenderar Aino Trosells roman "Hjärtblad"!
2013-01-17

  Jordgubbsodlare

Ett spännande och kategoriskt budskap, tilltalande, men bitvis onyanserat. Pluspoäng för den bitska agitationen! :) Rekommenderar Aino Trosells roman "Hjärtblad"!
2013-01-17

  Catharina Edin VIP
jadu, här ryms många sanningar om män kontra kvinnor -
2013-01-16
  > Nästa text
< Föregående

Ingela Svenson
Ingela Svenson VIP