Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En sann berättelse om det besök jag gjorde i denna skenheliga stad sommaren nittonhundraåttitvå och om någon undrar varför jag kalalr staden för skenhelig så kan vederbörande lämpligtvis läsa min text......


Sången om synden i Jönköping

Jönköping stad besökte jag
Sommaren åttiotvå
Dess vandel gör ej helgon glad
Det upptäckte jag då
För i Smålands Jerusalem
Har depraverad synd ett hem
Halleluja, halleluja, att denna stad är så!

Jag gick på Domus varuhus,
Ett kooperativ
Och blaskor såg med blottad mus
Som hyllar lustfyllt liv
Men hemma i min egen stad
Gör sådant ej censuren glad
Halleluja, halleluja, det finns alternativ!

Jag gick där runt och spanade
Bland stadens gamla hus
Och fick se det jag anade
Här levs i sus och dus
För i ett gammalt gistet tjäll
Hålls sexshow offentligt var kväll
Halleluja, halleluja, för saligt erosrus!

Men stadens kyrkor ligger tätt
Fast i en sluten värld
Att sanning se är ej då lätt
Med bildning undernärd
Där man talar tungomål
Men knappast Darwins läror tål
Halleluja, halleluja, med bildning undernärd!

Och ute där på stadens torg,
Där mången nymf kan ses
Med klädsel som ger fromma sorg
Ja det kan nog medges
Med frikostig skymt av barm
Och lår i sommarvärmen varm
Halleluja, halleluja, det uti kyrkor bes!

Och uti stadens nöjesliv
Där finns det diskotek
Köttmarknad till taktfast kliv
Förspel till intim lek
Och ut på stans centralstation
Fanns runda ord utan pardon
Halleljua, halleluja
På herrars bajsotek!





Bunden vers (Rim) av Pehr Werz
Läst 270 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-10-27 22:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Pehr Werz