Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten flicka i Henning Mankells bok ”Eldens hemlighet”, som råkade trampa på en landmina när hon lekte med sin syster. Hennes syster avled av skadorna, medan Sofia överlevde efter att fått betala ett högt pris - De fick amputera båda hennes


Sofia - En okänd hjältinna

En gång,
för inte så länge sedan,
satt hon,
den lilla flickan,
med hud
svartglänsande,
som ebenholts,
i det svaga månljuset,
hukande i snåren,
bredvid den upptrampade stigen
och andades tungt
efter språngmarschen.
En förskrämd
liten flicka
liksom många andra,
i ett förut,
välmående land.

Nu
Ett land
där folket,
det arma, oskyldiga,
blivit offer för egoism
och krigsherrars strävan
efter makt.
Ett land
där makten
sitter i spjutstångs ände.

Ändå kan hon,
Sofia,
den lilla svarta flickan,
trots att hon,
efter att ha trampat på en landmina,
förlorat sina båda ben,
lycklig,
sitta vid sin symaskin,
och sy åt folket i byn
och i nejden runt om.
Ett människoöde,
för oss
i den välmående världen,
helt okänt,
men en hjältinna och exempel,
för alla de
som känner hopplösheten gnaga
och som förlorat tron på livet.




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 304 gånger
Publicerad 2006-03-12 12:30

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Sofiapoema
Läste boken med min klass, den är så hämsk. Till och med killarna i klassen började gråta. Mycket bra text, mycket bra.
2006-04-10
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson