Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sporrar

Du människa

riddare i livet!

Här vandrar du i det förgångna

i betong

utan sadel sporrar och mål

Vredgas spottar svär

Och sluter en pakt med lojhet och rädsla




Fri vers (Fri form) av Åse Tropp VIP
Läst 285 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2013-12-11 21:55



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Liv, bara det är liv.
2013-12-17

  Åse Tropp VIP
Ja, missade nog samhörigheten med titel och innehåll men inser att texten äger grund att läsas ändå, hej hopp!
2013-12-13

  Ulf D VIP
Så här blev det idag:
Det är teckensorten i texten som förvirrar min läsning, det första jag ser och läser är “Sporrar i betong” och efter ha läst texten i rätt ordning så framkallar den flera bilder och det första intrycket hänger kvar. Hur skall jag förstå “Sporrar i betong”? Att uppmana, att driva på någon där i betongen, det senare inte konkret menat utan som kanske en sinnebild av en betongförort eller en modern stad, för där är där vi lever. Där lever vi och kämpar med livet. Riddare är ju bilden av en myndig medlem av en förnäm familj som har till uppgift att göra krigstjänst till häst. Att vi numer varken har häst eller synlig rustning i vår egen både inre och yttre kamp hindrar envar ändå inte att kämpa för vi tillhör ju alla en förnäm familj just nu, de levande vilka pakter vi än har ingått. Här finns uttrycket på lut “att ingå en pakt”, som i historisk tid tron om att pakten med en mörkare makt kan försäkra oss själva om den egna framgången. Men det handlar nog inte om det utan om att kontraktet med livet skriver vi själva om än i bland med slitna händer och svordomar. Jag slutar här och hoppar över betongen. En text som ger tankar och associationer som sluter i en hoppfullhet.

2013-12-12

  Lars Hedlin
Så bra skrivit!
2013-12-12

    ej medlem längre
gillar denna.. den påminner
om livet
2013-12-11
  > Nästa text
< Föregående

Åse Tropp
Åse Tropp VIP