Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stjärnan i topp

Nu har tomten gråtande stapplat ut genom en sovande dörr

Jul depressionen har slängt sina glupska blickar på en stackars skinka som inte gjort något ont

Nissarna har druckit ur glasen

och somnat över sillen syltan och det som finns kvar

Och ingen ser det snölösa regnet som faller

utanför våra kulturlösa

resignerade decemberfönster

 

 

 




Fri vers (Fri form) av Åse Tropp VIP
Läst 276 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-12-13 22:41



Bookmark and Share


  RitaBrunner
Texten beskriver så väl känslan som så många av oss har inför denna påtvingade tradition som förr gynnade kyrkan men är i dag tummelplats för ekonomisk girighet för vissa och ekonomisk katastrof för andra.
Man borde kunna få barnens ögon att tindra utav andra orsaker än dyra paket som ger ångest åt vuxna.
2013-12-18

  Ulf D VIP
Alla dessa förväntningar på en jul och glädje åt alla, själva symbolen får det inte lätt på väg tillbaka från den tindrande ögonen. Tomten försöker smyga ut genom en osmord dörr, som knarrar som en gisten säng. Frosseriet en dödsynd för alla men mest för julegrisen. Att oskyldigt bökade i en stenig hage är förenat med en dödsdom vet inte grisarna men väl svinen.
En liten tid vi leva här, med olika sorters möda och stora besvär men tömma glasen går ändå bra. Då halkar det gärna ner en och annan matbit. Det finns alltid något kvar där på det dignande bordet. De tre slutrader en kontrast till frosseriet och galenskaperna som sker så här när året snart är slut. De pekar på en annan fattigdom, för vad är det som får oss att hålla på år ut och år in, fina traditioner, vi har alltid gjort så, vi gör det för barnen, alla vill ha en present.
Om jag hoppar över tomtens sorti, får texten mig att tänka på stilleben, efter festen, ingen konkret men en fantasi som blir kvar av texten.

2013-12-15

  Lars Hedlin
Bra skrivit!
2013-12-14
  > Nästa text
< Föregående

Åse Tropp
Åse Tropp VIP