Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om du hinner före mig

Jag satt med en vän idag. Han är precis som jag; drivs av samma viljor och tankar, glädjes av samma saker som jag. Ändå är hans kläder och hår svart.
Jag pratade med honom, skrattade med honom, skrek åt honom, lutade mig fram över bordet och frågade om han inte skulle ha stryk som den skit han var.
Jag menade inte det jag sa, men samtidigt är det var jag borde sagt. Jag sa att han behövde få ett grepp om det, att han skulle sluta såra.
Han skrattade och sa samtidigt, på skoj, att han förtjänade smärta.
Jag pratade samtidigt med någon han haft sex med, eller älskat, eller utnyttjat, jag vet inte vem du är; så jag vet inte vad du vill kalla det.
Jag pratade samtidigt med resultatet av några av hans handlingar.
Hon var söt, hon var gullig. Hon var trött. Hon var en människa, precis som mig, precis som han.
Jag ser mig själv i honom, jag känner igen den smärtan, eller det obehag, eller den svagheten; jag bar den, kanske bär jag den än. Jag vet inte vem du är, så jag vet inte om han är svag eller under bördor.

Jag stod på toppen av fjället och stirrade ut över landskapet, såg hur horisonten falnar mot blått för att bli del av himlen. Jag stirrade mot horisonten, tio mil åt alla håll. Den förstummar, ingen vågar bryta tystnaden som råder så högt över marken. Jag stor närmre himlen än någonsin förut. Jag stod kanske närmre varenda själ som vilar där. Och ändå, trots all sin storlek, bara en droppe i ett oändligt hav. Där jag bor, där mitt hem finns. Där hans hem finns, där han bor.

Jag har följt min vän genom smärta och lycka. Genom prövningar och belöningar. I jacuzzin på ett spa, i nattens mörker utan mat och utan sömn, med trettio kilos packning och uniform och hot från fiendens kulsprutor. Genom uppgift efter uppgift. Genom seger, genom förlust. Bandet är starkt.

Jag lutade mig över bordet och skrek mot honom idag. Jag stod närmre himlen än någonsin förut, för en tid sedan. Jag är en droppe i ett oändligt hav.

jag kommer aldrig vara i närheten av att förstå vad liv är, eller inse vad universum är. Jag är på en liten ö i en evighet. Och där ska jag vara tills jag inte längre finns. Vad jag försöker säga, är att jag famlar genom mörkret och ljuset, genom livet. Och en av de få sakerna jag vet spelar roll, en av de få saker jag vet har ett värde: är vännerna. Som andra öar i evigheten, som andra platser; Som uppenbarar ännu en liten plats i oändligheten, som får universum att verka lite mindre okänt, som får natten att verka lite mera trygg.

För livet är en natt och jag måste ta mig genom den, och bredvid mig stöttar mina vänner mig i jakten efter svaren gömda i mörkret.




Fri vers av Eriik
Läst 220 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-12-15 12:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Eriik