Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nutid: människan

Människan idag; tjugohundratal, är vi,
en annan ras?
Än människor från gångna tider: se själv
- vi har ju färger
Vi har ju känslor, tankar och en värdegrund
Och inte går vi snabbt och lustigt utan helt normalt
Och med ett galleri av reaktioner
i vår, under förutsättningen att gatan inte är vår bostad,
välansade och medelst smörjmedel så,
lystra lena nuna

Därför, inga bödlar höres hemma här, nazister
De stammar från en annan tid en annan plats
Där läderpiskans lag var gällande och människor
blev slaktade och fick en bit av hjärnan avklippt
Enligt civilisationens genomtänkta lag

Men var finns den hand idag, som
höll den piskan då? Eller det finger,
som
pekade på vilken del av loberna
som måste knipsas av?
Var finns den tunga, som,
formulerade att kvinnor
ej bör deltaga i OS?
Enär det feminina könet lätt kan bli hysteriskt
utav alltför hårda träningspass

Är de gömda, nere i en mörk lokal?
Med samma planer åsikter och tro
Eller har naturen, enligt Darwins teorier,
bortraderat dem?

Eller sitter de,
med pressveck på sin arm
i ljus lokal med whitebord och en blå karaff
med tio liter vatten:
Diskuterar och planerar,
vad månaden kan erbjuda; köpkraft, konkurrens?
Och trycker like,
På uppror mot den ruskiga behandlingen
av homosexuella i vårt östra grannland.

Och som jag minns,
Berättade min fröken att,
i biologin som avser homo sapiens
finns det inga raser




Fri vers av Julius Hjort
Läst 251 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-03-14 15:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Julius Hjort
Julius Hjort