Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ingen snö mot staketet (ord nr 4)


Disciplin

Disciplin är inte ett odelat positivt ord. Borde det vara ett positivt ord? God arbetsdisciplin måste man ha, annars får man inget gjort. Eller? Jag har dålig disciplin. Bara ett svepskäl? Man kan sitta på sin stol mellan 8 och 12 och mellan 13 och 17. Det blir många ord, ett högt antal, kvantiteter. Disciplinerat. Många tecken, många ord, många rader, många sidor, många... Men lusten, kan man disciplinera lusten? Få pli på sin lust. Går det? Jag har försökt få pli på min lust i trettio år. Gick det? Går det? Går det på rutin? Det är bra med fasta rutiner. Säger de.

Var går gränsen för en god (arbets)disciplin, och att vara o-flexibel? Pålitlig. Noggrann. Flitig. Låst? Fantasilös? Passiv? Det är tryggt med rutiner. Om man inte förmår frångå sina rutiner? Om ens inre disciplin är så hård att det leder till inskränkthet? Om man är så upptagen att ta sig från A till B att man glömmer bort att det finns många olika vägar att gå, om man glömmer bort att lyfta blicken från stigen, om man glömmer bort att det är detta som är livet, just detta, just denna stund, det enda livet? Om disciplinen begränsar i stället för att underlätta? Är det enda rätta att skolka?




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 182 gånger
Publicerad 2014-05-04 18:01



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag ser disciplin som något positivt, precis som jag ser ordning och struktur som något positivt. Ofta går ju dessa tre hand i hand.
2014-05-04
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP