Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ingen snö mot staketet, ord nr 6


Etnicitet

Varför, kan någon förklara varför? För att kunna sortera och sortera bort? Varför? för att världen inte räcker till? Även; hur ska etniciteten avgöras? Av vem? Efternamn? Ögonfärg? Språk? Medborgarskap – helt irrelevant. Förfädernas ägda mark? Om mark aldrig ägts? Hur många generationer tillbaka? Två? Tio? På sexhundratalet? Vilken mat man äter? Vilken mat man gillar? Barnvisor? Sagor? Fotoalbum? Gener? DNA? Blodprov? Hur många procent gör mig svensk? Under mina första 35 år trodde jag att jag var svensk. Född i Sverige av svenska medborgare. Så – svensk. Men nej. Med en förälder född i annat land än Sverige fanns jag i vissa register som ”invandrare”. Alternativt ”andra generations invandrare”. Invandrad varifrån? Från kosmos till Södersjukhuset, Stockholm, Sverige. Några år senare; nya direktiv. Nu krävs två utlandsfödda föräldrar för att klassas som invandrare. Hurra?

Ärligt; vad är jag? Länge sa jag hälften svensk  Andersson, hälften tysktalande tjeck. Tills jag insåg att det inte finns några tysktalande tjecker. Det fanns tyskar som var medborgare i den Tjeckoslovakiska republiken. Ett land som inte längre finns. Min farmor var tysk och medborgare i den Österrike-Ungerska monarkin. Ett land som inte längre finns. Så jag är tysk? ”Dom” som drev iväg mina förfäder från sitt land? Jaha. Blodprov, tack. Om det nu har någon som helst betydelse? För att världen räcker till.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 237 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-05-18 17:37



Bookmark and Share


  Jeflea Norma, Diana. VIP
inrikes födda” och ”utrikes födda”.
* på etniska svenskar som folk grupp mitt i livet har vi mycket låg arbetslöshet.
Etnicitet ställs efter far, som jag vet.
Så din etnicitet är svensk.
Läs min text för mer information. Etnicitet oftast mobiliseras för att attrahera fonder.

2014-05-18

  Larz Gustafsson VIP
Jag är svensk.
Min fru är etiopiska.
2014-05-18
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP