Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ingen snö mot staketet, ord nr 12


Lojalitet

Lojalitet, ett ord med tveksamt värde, och skiftande betydelse, precis som lojaliteten kan skifta riktning efter omständigheterna. Vad kan lojalitet innebära? Lojalitet med en arbetsgivare kanske. Eller med familjen, den heliga familjen. Man kan också tänka sig att försöka vara lojal med sitt äkta jag, men för att det ska vara möjligt måste man först ta reda på vad det är. Det har man varken tid eller energi till, eftersom man har fullt upp med att vara lojal mot sin arbetsgivare och sin heliga familj. Lojaliteten kan vara en trygghet, ett sätt att veta vart man hör hemma. Veta vad som gäller, vad som förväntas av en. Lojaliteten kan även vara ett fängelse. En känsla av att inte kunna komma loss. Inte från den arbetsgivare som betalar ens lön (utan att vara medveten om att man inte gjort sig förtjänt av den).

Lojaliteten kan förvandlas till ett fängelse.

En känsla av att sitta fast. Man slits mellan sin lojalitet till sin gamla familj, till sina åldrande föräldrar, och till sin nya familj, till partner och barn. När man försöker vara lojal mot den ena försummar man den andre. När man försöker vara lojal mot äldre, yngre och jämnåriga försummar man sig själv. Man är pålitlig. Man är trogen. Man vet inte varför. Man är lojal. Man stänger av. Man stannar kvar. Man står ut. Man är lojal. Man vet inte längre mot vem. Var går gränsen för lojaliteten? Hur långt kan man gå innan den förvandlas till sin motsats?




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 190 gånger
Publicerad 2014-08-03 18:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP