Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

BROTT OCH STRAFF

Som tysta möss smyger vi omkring i lägenheten. Vågar inte prata med varandra.

Blickarna söker sig till Honom. Den onde. Hans ögon är kolsvarta. Stirrar förbi oss. In i våldets värld. Vi förstår inte orsaken. Det gör vi aldrig.

Han lägger sin skuld på oss. Vi blir brottslingar utan brott.

När vi åt middag, sex personer hopträngda kring det lilla köksbordet med perstorpsskiva, anade vi att mörkret lagt sig över honom. Och därmed över oss.

Mamma sade någonting. Som han inte tyckte var rätt.

Så han välte bordet. Maten lade sig i våra knän. Rullade ner på golvet. Mjölken rann utmed benen. Sillen simmade i sitt spad. Potatisen smög in mot golvlisten. Men porslinet höll.

Våra hjärtan stod stilla av skräck.

Utan ett ord gick han därifrån. Mamma och jag fick städa upp hans utbrott.

Vi hörde hur han slamrade med något ute i hallen. Sedan blev det kolsvart i lägenheten.

Han hade stängt av elen. För att vi inte skulle kunna se TV eller läsa. Klockan var bara sju på kvällen.

Vi ser hans svarta gestalt svagt belyst av en gatlykta. Han sitter på sängen i vardagsrummet. Innesluten i sin vrede. Orörlig. Utom händerna som sluts och öppnas hela tiden.

Vi tassar till våra rum. Försiktigt för att inte störa.

Hopkrupna i våra sängar, ligger vi blickstilla. Önskar att någon enda människa ville se och hjälpa oss. Men de som vet vänder bort blicken.

Och snart hörs dunsar och mammas skrik från vardagsrummet.

 




Prosa av Elisabeth Nilsson VIP
Läst 461 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2014-08-19 16:51



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Jag håller med vad det står i de andras kommentarer. Den här texten träffar en rätt i hjärtat. Det är nära till tårar.
2014-10-31

  Hans Christian
Eminent skriven text - man flyter lätt igenom texten och får en visuell upplevelse. Det gör ont att läsa den - mycket. Sparar den. Tack för läsning.
2014-08-24

  Angel of love
En sån obehaglig sorg och smärta sprider sig i hela kroppen, man känner sig maktlös.
2014-08-21

  Lehva VIP
En sån obehagligt men absolut helt fantastiskt skriven text.
Du berör...
Dina texter borde spridas vidare...
2014-08-19

  Marita Ohlquist VIP
Stark text som svider.
Blir riktigt illa berörd.
2014-08-19

    ej medlem längre
Man blir stum och tänker - det kan inte vara sant men tyvärr så sker det och oftas i det tysta.. En stark och berörande text..
2014-08-19

  Petter Wingren
Obarmhärtigt stark text med lagom mycket detaljer, bilder som sitter direkt på näthinnan.
2014-08-19

    ej medlem längre
Detta borde ingen behöva uppleva. Så skrämmande och omänskligt.
2014-08-19

  Lars Hedlin
Stark ton och beröring i sinnet!
2014-08-19
  > Nästa text
< Föregående

Elisabeth Nilsson VIP