Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ingen snö mot staketet, ord nr 20


Självförtroende

 

Vad innebär det att ha självförtroende? Vad innebär det att ha gott självförtroende? Vad innebär det att ha dåligt självförtroende? När blir ett gott självförtroende så bra att det blir dåligt? Kan ett dåligt självförtroende hindra en från att göra dumma saker? Eller hindrar det en bara från att göra saker, vilka som helst? Att ha självförtroende handlar om att veta vad man kan. Veta vilken kapacitet man har. Veta vilken kompetens man har. När man får bekräftat att man gjort något bra så stärker det ens självförtroende. Har man ett gott självförtroende så behöver man inte hela tiden få bekräftelse utifrån på att man gör något bra. Man vet, inom sig, det räcker.

Om man inte har det kunskaper man behöver, om man inte klarar att genomföra en uppgift, då kan man bluffa.  Om man har tillräckligt gott självförtroende kan det hända att man kommer undan med att bluffa, att folk tror att man kan något som man i själva verket inte kan. Något kan man ju – nämligen bluffa.  Självförtroende handlar om att agera. Vet jag vad jag kan? Jag kan stå på en scen och tala inför många människor. (Det tror jag på). Jag kan skriva. (Det tror jag inte på). Jag kan skapa intressanta bilder. Jag kan redigera, jag kan se vad som kan bli ett bra motiv. Jag kan göra saker på egen hand, jag klarar mig utan andras sällskap. Jag kan själv. Jag kan vara självständig.

Jag kan flyga!




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 196 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2014-11-09 18:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP