Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
För tredje året i rad önskar jag Er alla en fin jul med minnen från dazumal


Julekväll på landet






JULEKVÄLL PÅ LANDET

Snön ligger vit och vacker. Den lilla gården, utslängd på slätten i allt det fina. Lilla familjen har precis avslutat sin julmåltid med: "Tack Gode Gud för maten".



bankar dä po daren och ungarna di farr,
som skjudna å gevär.

Och udanforr på trappen
står tomten, ”men tita såna klär” sa lille Pär,

som nästan ramlad över katten.



Forr rocken den va rö och mussan liaså,
och vantana di hade stora hull på tummen.

"Go kväll i stuan" sier tomtefar och krammar om di små
och känner sig så varmt velkommen.



Så trär han över skammelen och vådar ner litt grann.
Men mor i huset sier lynt: kom ing och varm si lide grann.



Sin krafsar han i säcken och delar ud paketer
Och yena e stora som himmelens planeter.
Men ente tääänker glytta po add faren han e borte,
Han skulle bara ji litt for ti öged i sitt porte


So drar han si mod daren och vinkar ti dom små
Och ente har dom sitt att stövlana va grå
Precis som fars, som brugar stå längst ing i skrubben
Så ser dom han dra hännadd, den gamle röe gubben.



Siiin prasslar dom och sprätter udi var sin pusse
Och hungen e den ende som e å me gårens husse.
Så kommer far frå stalled ing och undrar: Va kan här ha hänt?

Och ungarna dom tjyddrar
och daren står på glänt
och lille Per i bara hossesockana po trappen,
han hade glymt och tacka tomtefar för juleklappen.




Bunden vers av Alva Johnsson VIP
Läst 401 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2014-12-24 10:01



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
TAck för denna ;)
2014-12-28

  thyra
Underbar läsning, kul att jag kan dialekten :)
2014-12-25

  ResenärGenomLivet VIP
Härlig berättelse...gillar att den är skriven på dialekt...
2014-12-25

  Palett
Härlig julberättelse ! God jul !
2014-12-24

  Ciralina eller Annmari Nyzell VIP
å så fin juleberättelse, vi tackar och bockar
hade gärna haft en ljudfil till förstås
2014-12-24

  Rozsi.kovacs

en fin jul berättelse
2014-12-24

    ej medlem längre
så ska det låta!
pelle önskar god jul
2014-12-24

  anits VIP
En mycket vacker och berörande
julberättelse!
2014-12-24

  Ingrid Trolle
En underbar skildring
av det gamla Skåne
fullt i klass med vår
gamle skald Nils Ludvig
2014-12-24

    ej medlem längre
Trevligt med julminnen på dialekt, fast några ord är lite svåra att förstå.
God jul!
2014-12-24
  > Nästa text
< Föregående

Alva Johnsson
Alva Johnsson VIP