Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Samma då som nu. Ett land, ett folk delat av olika uppfattningar. Varken den ena eller den andra vill ett annat folk på flykt något ont. Bara olika uppfattningar. Uppfattningar som får ett folk att förblöda.


Den ena den är vit, och den andra den är röd.

 

 

Ett krig mellan samma folk

födda av samma jord.

 

Deras förfäder blödde

och dog tillsammans.

 

En del av folket var rikt 

och välmående.

 

Den andra delen

fattigt och armt.

 

De kämpade för samma land

med olika medel

med olika resultat.

 

En del ville leva gott

på den andra delen.

 

Men den delen ville vara fria 

som bröderna i det stora grannland.

 

Samma folk, samma land

samma jord som födde dem båda.

 

Där deras släkten före

är vigda i samma jord.

 

Striden mellan dem 

blev blodig och rå.

 

En dag skulle de strida igen

samma folk, samma jord

nu i krig med ett annat land.

 

Nu skulle de ledas av samma man

som i den förra striden 

stred mot de fattiga och de arma.

 

Detta är ett märkligt folk

av samma stam.

 

Det är Finlands folk!

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Kåseri) av M M Mannheim VIP
Läst 462 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2015-09-04 11:49



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
En dikt som skulle kunna passar till flera länder...berörande skrivet...
2015-09-09

    ej medlem längre
Jag vet inte om jag håller med om att de som slogs för de vita var så rika.

Iaf var inte min släkt det. De var vanliga arbetare och bönder. Hur som en får jag vara stolt över att de räddade Finland mot kommunismen.
2015-09-09

  StinaJ VIP
Två olika sidor, de ville ha rätt båda två. De fanns i mitt hem när jag växte upp. De stred med varandra hela livet fast kriget var slut för längesedan och de behöll sin ståndpunkt livet igenom.
Krig löser inga konflikter, det är bara den starkaste som vinner det.
Väldig bra skrivet !
2015-09-05

  Hanna Mari Wallin
Underbart starkt och berörande skrivet...


2015-09-04

    ej medlem längre
Fint skrivet om Finlands blodiga historia!
2015-09-04

    ej medlem längre
Ja, de bekämpade de revolutionära kommunisterna å inte skulle de vara fria i demokratisk mening.
Själv hade jag blivit skjuten som röd om jag levat då!
En historisk tragedi!
2015-09-04
  > Nästa text
< Föregående

M M Mannheim
M M Mannheim VIP