Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hissen

Föreläsningen var slut. Åhörarna strömmade ner
för trapporna med kaffe i blicken. Snart var bara
kvinnan i rullstol och jag kvar.
- Skulle du kunna åka med mig ner. Handikapp-
hissen uppförde sig knepigt på uppvägen.
Jag kände hur magen drog ihop sig av obehag.
Krånglande hiss var en av mina fobier. Men jag hade
inget val. Kunde inte säga nej till Britta, som jag var
kurskamrat med.
Tillsammans gick vi fram till hissen och jag tryckte
på hit. Långsamt satte den igång och knakande kom
den upp.
- Upp gick ju bra, sa jag och ner kommer man alltid.
Den hurtiga repliken kunde jag hoppat över, tänkte
jag sen. Britta körde in med rullstolen, jag gick efter
och tryckte på nerknappen. Hon tyckte att föreläsningen
om att leva med sina rädslor hade varit så bra.
Vi var nästan nere när hissen ryckte till och stannade.
- Fan också, sa jag och hela scenariot med hur vi satt där
i mörker med allt mindre luft spelades upp i huvudet.
- Tryck på larmknappen, sa Britta. Den sitter för högt
för mig.
Jag pressade ner den och hoppade till av det genom-
trängande ljudet.
- Det hördes åtminstone, sa jag. Nu får vi sitta här ett tag
och leva med våra rädslor.
- Hur lång tid tar det innan någon hjälper oss, tror du?
fortsatte jag.
- Det beror på om det finns nån vaktmästare ledig. De
kanske gått på lunch. Ibland får man vänta i timmar.
Britta var tydligen van att bli sittande i en handikapp-
hiss. Hon pratade på om allt möjligt. Tänk om hon kunde
vara tyst åtminstone. Klart att det gick åt luft när någon
pratade. Hon borde tiga och andas så lite som möjligt. Det
var hennes fel att jag satt här.
En vaktmästare kom. Han sa att han måste veva ner
hissen och det tog sin tid. Jag teg och Britta pratade.
När dunsen kom,som talade om att vi var nere, gick jag
snabbt ur hissen.
- Aldrig mer ska jag ta handikapphissen, sa jag.
- Hoppas att du slipper, sa Britta och rullade ut i friska luften.




Prosa (Kortnovell) av Gunnel Eriksson VIP
Läst 269 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2015-10-21 11:35



Bookmark and Share


  Amari
En fin berättelse.
Kanske var det ödet som ville påtala något för diktarjaget.
2015-11-13

    ej medlem längre
Minst sagt en his(s)nande upplevelse. Bra skrivet!
2015-10-26

    Dan Myrbeck
Passande koppling till verkligheten i föreläsningen... Hisnande upplevelse.
2015-10-21

  Anya VIP
Här lyckas du få till en krypande klasrofobisk känsla och samtidigt en inblick i att alla har inte val med repliken:
"Hoppas du slipper"

Inte diktarjaget...ingen....vet vad som kan hända. vi han alla bli handikappade. Slutet får mig att känna mer frihet med Britta som rullade ut i friska luften än med dikarjaget.
2015-10-21

  Njord
Ja det är inte lätt att åka hiss för funktionshindrade. Vi andra slipper ju pisslukt och stannade hissar
Bra text med tänkvärt innehåll
2015-10-21
  > Nästa text
< Föregående

Gunnel Eriksson
Gunnel Eriksson VIP