Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nästa Laxå

Jag har inte valt det här tåget
Det var på väg redan när jag föddes

Men det har alltid funnits människor
som är tvärsäkra på positioner och riktningar

Så jag tänkte att det finns en ståplats
en sittplats eller en sovplats just för mig

Men inte var väl tanken att vi bara skulle vänta
fördriva tiden eller byta plats med varandra?

Vissa gick av och nya steg på

Ibland skrattade vi, ibland grät vi

Jag kommer ihåg att vi lyssnade på musik och att vi sjöng

Nu har de flesta som jag lärde känna gått av
det var länge sedan jag såg mina föräldrar
men det finns gott om nypåstigna

Min fru sitter bredvid mig
hon håller mig i handen
men barnen vill vara för sig själva

De nypåstigna tittar på mig som om jag kunde svara på någonting
men alla tvärsäkra har för länge sedan gått av

Nyss kom konduktören fram till mig och viskade i mitt öra
"Nästa Laxå" som om det skulle vara en stor hemlighet

Tåget bromsar in

Hade jag en resväska eller kom jag utan?
Jag minns inte längre

Jag tar farväl av min fru och mina barn
men förstår de vad jag säger?
De ser så plågat frågande på mig

Hej då, alla passagerare!

När tåget stannar smyger jag av

Jaså, Laxå!
Det blev mitt mål!
Det kanske bor någon här som förstår
vad den här resan handlar om?




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 274 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-01-11 01:12



Bookmark and Share


  Staffan Nilsson
"Jag har inte valt det här tåget
Det var på väg redan när jag föddes"
En sådan inledning och jag är förförd, kidnappad och hänförd och måste åka med.
Fin resa!

Raderna
"Hade jag en resväska eller kom jag utan?
Jag minns inte längre"
är en underbar beskrivning av lättheten i alla föreställningar om arv, historia och gener.
Jag är jag. Mina anor är egala.

2016-01-11

  Magdalena Eriksson VIP
Mycket bra särskilt i början
är med till "men alla tvärsäkra har gått av" sen blir jag lite splittrad
2016-01-11

  Kjell Åhsberg
Fin skildring av livets resa där våra jämnåriga kliver av, vare sig de vill eller inte, och nya yngre stiger på. Ibland kan man undra vem konduktören är och varför han/hon tillåts bestämma slutstationen.
2016-01-11
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP