Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

De och dem

Språkpolisen i mig ryter ilsket: Igen och igen.
...och igen!

 Jaa, jag vet att jag skriver "oxå" "imon" och "o"men jag blandar inte ihop "de" och "dem".
Snälla alla ni som inte riktigt vet: Skriv "dom" istället för felaktigt "dem".
Meningen
De satte dem i kylen för att de skulle kallna fortare.
Dem satte de i kylen för att dem skulle kallna fortare.
Dom satte dom i kylen för att dom skulle kallna fortare.
En är riktig, en är fel och en är inte vacker, men utan fel.

Det finns regler och de har med tyskans regler för kasus att göra och de är mycket långa och  krångliga, men enkelt kan man säga att kan man byta ut "de" mot "jag" och "dem" mot "mig", så blir det troligtvis rätt och låter det fel är det i regel fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av kirsti ylinikka VIP
Läst 281 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-04-22 16:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

kirsti ylinikka
kirsti ylinikka VIP