Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Torpet som någon glömt

Där bland de gröna lövträden i den lilla skogsdungen står det lilla gula huset med bruna knutar. Trädgården är vildvuxen och vårblommande. Allt är tyst, bara fåglarna som sjunger sin morgontruddilutt. Ett ensamt rådjur syns i skogsbrynet. Fast man kan ana att det varit andra röster där, små leksaksbilar som en gång varit röda, men är nästan rosa nu, ligger slängda på yttertrappan och en blå dockvagn, som suffletten är trasig på, står under ena fönstret på framsidan av huset. Dörren till huset är gammal och färgen har flagat och knarrar när den öppnas.

I hallen står skor radade på skohyllan av trä, skona är av olika storlekar, så det måste ha varit en familj som bott här senast. Ingen har varit där på länge för dammet ligger som ett täcke över de gamla, ja nästan antika möblerna. En av morgonens första solstrålar letar sig in genom de smutsgråa fönstren och i skenet dansar dammlopporna omkring. En morgontrött geting surrar vid den halvfyllda sockerskålen som står på den rödrutiga köksduken på bordet. En vit kaffekopp med rosor på har lämnats kvar. Kanske för att de som en gång bott här skulle komma åter en solig dag som denna. På kökssoffan ligger gamla dagstidningar från 70-talet.

På diskbänken står en rosbukett i en vit vas, den verkar ha stått där under en lång tid för rosorna hänger och är torkade . På spisen står en gammal kaffekanna, en sådan där i rostfritt stål och med pip.

I sängkammaren står sängen bäddad och över den ligger ett vitt virkat överkast och i fönstret hänger en lika fint virkad gardin. På fönsterbrädan står en svart porslinskatt och tittar ut mot skogen. En ekbyrå med spegel står i ena hörnet av rummet, lådorna är lite sneda av fukten som varit och ovanpå ligger en röd broderad duk med vita rosor på. På duken står ett fotografi på ett par med två barn, det ser gammalt ut som om det var tagit på 50-talet någon gång, kanske var det familjen som bott här i huset och som åkt iväg för att lämna det åt naturen. Eller vad hade hänt? En undran som många har haft som har haft vägarna förbi det lilla torpet i skogens bryn.





Övriga genrer av Cattis Rönn
Läst 343 gånger
Publicerad 2006-05-07 10:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Cattis Rönn
Cattis Rönn