Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag kommer lägga ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet".


eroteo och Ömhetens son (1)

"Var i den kristna kulturen finner den erotiskt mogna människan bejakelse och förebilder? Måste kristen tro vara något man växer ur i takt med det erotiska medvetande man växer i? Varifrån kommer den så inpräntade rädslan för erotik i allmänhet och kvinnlig erotik i synnerhet?

En suddig men laddad drömbild ligger djupt ner i kristenheten inbäddad i ord om den fullkomliga kärleken. Bilden av det som absolut inte får hända, en livsfarlig explosion, när erotik och andlighet krockar, därför att de ligger varandra för nära. Runt detta komplex svävar vilsna gudsbilder som pendlar mellan den patriarkale guden och en världsfrånvänd Mesus Jesus. En urvattnad trevlighet bakom stela leenden kontrasteras mot ropet på återgång till klassisk kristendom, suget efter de slutna trossystem, som ger enkla svar i en tid då allt annat är subjektivt och relativt.

Min övertygelse är, att kristenhetens erotikskräck bär en stor del av ansvaret för den erotiska vilsenhet, som präglar västerländsk kultur med sina mest tragiska yttringar i exploatering, könskrig och våld. Det uppbrott från moraliserande förtryck som var omöjligt att göra inom de kristna kyrkorna blev en drivande faktor i sekulariseringen. Den som ville frigöra sin sexualitet kände sig tvingad att lämna kristendomen.

Det behövs en erotisk befrielseteologi, ett uppbrott från splittring och dubbla budskap. Teologi, förkunnelse och tro kan inte bygga på att förneka erotikens urkraft. Eroteo vill inspirera till det uppbrottet: Låt erotik och andlighet hitta hem i varandra! Låt dem flöda i samma fåra! Källan har de gemensam."




Prosa av Petter Wingren
Läst 560 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2016-12-04 05:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren