Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tolv svanar, ingen groda


Tolv svanar plöjer
himlen där månens nagel
just tonats ut 

Men min blicks hund har jagat i förväg
står redo alldeles om hörnet och väntar mig.
När jag väl kommit ifatt mig inser jag att: 

Basho är Basho
för att Basho är Basho
och ingen annan.

 

 

 

 

 




Bunden vers av Stefan Albrektsson
Läst 411 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-12-04 07:58



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Dessa ögonblick när det går upp ett ljus är ovärderliga...hmm...måste kolla upp den här Basho också...
2016-12-10

    prima donna
Så läcker! Den fina inledande haikun är så vacker med svanar och nagelmåne. Och blickens hund som jagar i förväg, ja precis så känns det ibland (allt som oftast tre steg före) Basho vet jag dock inget om :)
2016-12-06

  TrollTörnTrappan VIP
Kommer mig tänka på Jesus såsom den trettonde, sanna avbilden. Emedan de tolv djuren, hur fint de än svävar, äro mindre självmedvetna och inte lika gudsmedvetna...?
2016-12-04

  Anya VIP
Bilden av månens nagel är talande och bra. Precis så ser den ut just nu. Undra om det är en skröna att vi sover sämre när det är fullmåne. Jag märker inte av det i alla fall.

Vem fasen är Basho...måste googla... Aha en japansk poet... nu lärde jag mig nått igen. Tack för det.
2016-12-04

  Stanley Rydell
Gillar metaforen av hund för processen att komma tillbaka till Självet. Alltid närmare än vi tror med blickens jagande hund. För övrigt spännande, välförtjänta kommentarer. Kommer den obefintliga grodan från någon HC Andersenfabel? Skön klang i Bashostrofen.
2016-12-04

  objekt3
Spännande. Jag fastnar lite här.
2016-12-04

  i af apa
alltså
det ter sig så
men vem vet hur det är
Höger upp
även du min Basho...
2016-12-04

    ej medlem längre
Haha... Du är rolig du! Så fyndigt att göra sista strofen i form av en haiku!! Med tanke på vem Basho var... Inte för att jag visste men jag är väl inte sämre än att jag kan googla.
Första strofen är så betagande i all sin skönhet, och som rubriken upplyser om: Jag ser ingen groda alls här!
2016-12-04

  alicja lappalainen VIP
jaghar kanske fel men läser dikten som hyllning till poeten Basho. De sista raderna leder tanken till Gertrude Stein och hennes ."a rose is a rose is a rose"
2016-12-04

    ej medlem längre
En text med två fundament, dualism samt det trassliga verbet 'är' och en text med helt underbara öppningsstrofer som leker runt innan kunskapsstrofen slår in sitt dogma. Om man skall veta vem Basho är vet jag inte. Jag vet inte, men Basho måste vara en ganska begränsad kunskap, därför att det finns bara en. Vilket gör ordet Basho mycket känslosamt. Kan det vara en hund? Och då: en kunskap om 'nära' med det trassliga verbet 'är' i mitten.
2016-12-04
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson