Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet".


eroteo och Ömhetens son (2)

Erotiskt språk och bibliskt språk hålls oftast isär. Det är min erfarenhet. Vad har de egentligen med varandra att göra? Bibeln handlar om Gud och vad han vill. Jag tror många tänker så. Gud är Gud helt enkelt. Jahvé kallas han, kanske någon mer påläst tillägger, den judekristne guden, han med brinnande buske och tio budord. Att bibelns böcker är präglade av religionskrig mellan kvinnligt och manligt, det är det inte så många som talar om. Att gudinnekult lever djupt inne i den bibliska trosvärlden parallellt med jahvékult, det är inte lika omtalat, inte heller att de representerar två helt olika sätt att se på erotik.

Vad händer när orden "erotik" och "teologi" kombineras till ett enda ord: "eroteo"? Då och då gör kristendomens företrädare anspråk på att bejaka sexualiteten, men sällan har denna bejakelse varit övertygande. Mest har det handlat om ganska vilsna försök till etisk vägledning, ofta en aning von oben, som om erotik vore något lägre, något nödvändigt ont. I svensk teologi har dessutom den gudomliga kärleken ofta beskrivits som väsensskild från människans erotik.




Prosa av Petter Wingren
Läst 330 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-12-05 17:28



Bookmark and Share


  Anoo Niskanen VIP
Intressant tanke. Här är två sånger av Michael W. Smith som jag uppfattar som både och... (gillar dem av just den anledningen). Tror att det är Smiths sätt att sjunga dem som skapar den känslan...

https://www.youtube.com/watch?v=J-oXbse0EkA

2016-12-06

  Staffan Nilsson

Jag gillar I och II.
En sorts befrielseteologi som borde välkomnas av det kristna kärleksbudskapets bejakare.


2016-12-05
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren