Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet".


eroteo och Ömhetens son (3)

"Min 90-åriga mor förberedde sig inför en släktträff genom att inventera familjefoton. Hon tog sig ner i källaren och började leta. Fick i sin hand ett foto från en tidigare släktträff på 60-talet med hela sin primärfamilj, syskon med respektive. Även min far är med i bakgrunden av bilden som hon visar för mig. Hon själv sitter på främsta raden längst till höger. Mor berättar att hon reagerade med omedelbart ogillande när hon fick syn på sitt eget porträtt. Jag är alldeles för vacker på den bilden. Har jag inte en chosig min, frågar hon mig? Jag håller med om att det är en ovanlig min, men inte chosig. Det hör till saken att de flesta foton jag sett av henne är av mycket korrekt karaktär. Är jag inte flörtig? Jag tolkar försiktigt att hon kanske kände kontakt med förbjuden konkurrens med systrarna? Hon tittar stint på mig och påstår bestämt, att det är min fars svartsjuka som slår igenom, trots att han numera är saligen avsomnad. Jag har låtit mig styras av honom genom alla år.

Det slår mig att hon hade kunnat lämna kortet där nere i det låsta källarförrådet och saken hade varit avklarad. Hon tog ett modigt beslut att lyfta upp bilden i ljuset och det kostade på. Hon ville se det förbjudna ansiktet. Hennes systerdotter var tydlig i telefonen: Du kan inte låta dig styras av din döde man, det är klart att du ska ta med dig kortet. Jag lägger orden i rummet: Var inte märkvärdig! Var inte attraktiv! Var inte erotisk! Var inte flörtig! Min 90-åriga mor nickar igenkännande."




Prosa av Petter Wingren
Läst 438 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-12-09 08:24



Bookmark and Share


  Stanley Rydell
Angelägen, stark och välskriven text. En hyllning till att bejaka hela sig själv.
2016-12-12
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren